Nu blir det drag under - pumpsen

NYHETER

Omaka radarpar ska leda fi

1 av 2 | Foto: erika stenlund
självsäkra En halv miljon röster vill feministiskt initiativ få ihop till valet. Gudrun Scgyman och Maria Carlshamre tror starkt på sitt parti.

Feministiskt initiativ är på gång igen.

Det nya radarparet Gudrun Schyman och Maria Carlshamre väcker heta känslor, utmanar de etablerade och talar till "vanligt" folk.

Men de försäkrar att de inte är de nya Ian och Bert.

-Nej tack! säger de med en mun.

I går hade fi möte för att börja lägga upp strategin. Bland de viktigaste frågorna nämns våld mot kvinnor, lika löner och delad föräldraförsäkring.

Hur ska en före detta vänsterpartist och en före detta folkpartist lyckas ena fi?

-Vi två har nog de minsta problemen, ha ha, säger Maria Carlshamre. Vi har båda en praktisk politisk inställning: Det gäller att kompromissa och samarbeta.

Utsatta för våld

Båda har berättat om våld i relationer, de har begått ekonomiska brott och vägrar lämna sina platser i riksdagen respektive EU-parlamentet trots att de gamla partikamraterna krävt det. Nu toppar de fis riksdagslista.

Vad är det som gör att ni retar folk?

-Så blir det när kvinnor tar plats och kräver något som många i samtiden ser som absurt. Tänk på de kvinnliga rösträttskämparna - de behandlades otroligt illa för något vi ser som självklart i dag, säger Maria.

Är ni alltid lika kaxiga, gråter ni aldrig över kritiken?

-Jo, det är klart. När jag känt att elaka rubriker och liknande drabbat mina barn. Men det går inte att gräva ner sig, säger Maria .

-Vi är bara människor. Men rätt så luttrade, säger Gudrun Schyman.

Återupprätta ryktet

Feminismen har fått skamfilat rykte och känns inte så het längre. Vad ska ni göra åt det?

-Hos oss är det hett i alla fall! säger Gudrun och skrattar. Tyvärr är det alltid lätt för folk att dras med i det kritiska. Det gäller att visa på sakfrågorna, vad vi står för. Det handlar om att kvinnor ska ha samma mänskliga rättigheter.

Ni är båda måna om utseendet. Är det viktigt i politiken?

-Typiskt att vi kvinnor får den frågan! säger Maria.

-Nej, det är inte alls avgörande. Det handlar i stället om att kunna förmedla det som är viktigt, säger Gudrun.

Gudrun Schyman

Maria Carlshamre

Cecilia Gustavsson