Ingen människa illegal!

NYHETER

Anna, 23, kräver en mer human flyktingpolitik

Hur kan man egentligen använda begreppet ”illegal invandrare” Kan en människa verkligen vara illegal?

Olaglig för att den gått över en fysisk gräns som endast ett fåtal människor har haft makt att dra kors och tvärs över vår jord. Dessa människor pekas alltså ut som ”illegala” och ”skyldiga” trots att de människor befinner sig i katastrofala situationer utanför sociala skyddsnät, kränkta av asylprocessen.

Vi lever i ett EU som på alla sätt desperat försöker bygga allt högre murar för att förhindra icke önskvärda människor att ta sig in i unionen.

Detta sker genom hårdare asylregler såväl som med hjälp av rent fysiska hinder som stängsel, taggtråd och gummikulor. Trots detta tar sig människor ändå in, konsekvenserna blir bara att riskerna för dem blir större och priset de betalar allt högre.

Det går inte att förhindra människor att röra på sig. Så vad kan vi göra för de som faktiskt finns här – de som har tagit sig över murarna och lever utan rätt till skola, arbete eller sjukvård?

Som det ser ut i dag blir konsekvenserna av att de förvägras få möjlighet till att jobba, att de i stället utnyttjas som svartjobbare för löner som kan ligga runt 10 kronor i timmen. Det resulterar i att arbetslösheten stiger och att skattepengar försvinner, men framförallt till att mängder av människor tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Vore det inte bättre i fall de här människorna hade möjlighet att jobba vitt, vilket de skulle ha ifall de fick amnesti?

I detta har facken en stor roll, de måste sluta jaga dessa människor och istället inkludera dem och kämpa för deras rättigheter.

De här människorna är här nu, i dag. Hur kan vi kalla Sverige ett välfärdssamhälle samtidigt som vi fortsätter ignorera deras rätt till välfärd? Visst brister det i välfärden, men det känns som man är fel ute när man börjar sparka nedåt och beskylla de allra svagaste.

Gå i stället på de verkligt skyldiga, som exempelvis företag som kräver fördelar men ändå flyttar sin produktion till låglöneländer medan politiker handfallna ser på och hävdar att de är maktlösa!

Vad tycker du?

Anna Siverskog , Lunarsmeknamn: Snuttinuttan