Delikat mat i stilig miljö

NYHETER

Klä upp dig till maten på gourmetkrogen Esperanto

Smaklökarna är bedrägligast av allt.

Men Esperanto lyckas fylla saknaden efter Bon Lloc för Stockholms finsmakare.

Lokalerna, som är Jarlateaterns gamla garderob, bidrar till en känsla av förgänglighet. Det känns som om Esperanto dragit in med sitt enkla men stilfulla möblemang, och kan dra vidare när som helst.

Det gäller alltså att njuta medan tid är .

Och det gör folk. Vissa på ett så animerat sätt att man nästan blir generad.

Det oh:as och aah:as och görs miner. Det känns som om man får lite väl mycket insyn i deras intimaste rum, precis som när man hör sina grannar ha sex.

Överraskande meny

En titt på menyn får en att hoppa till lite, och ger dessutom associationer till serier som Larsson och Ernie. Det serveras blodduva, gårdskanin och baby eel. Tillbehören är bläckfiskkräm, duvjus, frusen sjöborrecreme. Som tur är så är det bara på pappret som det låter grosse.

Bäst på menyn är duvan. Kocken har inte varit rädd för att översteka, utan djärvt brassat på och stoppat i rätt sekund. Den sekunden när köttet smälter likt leverpastej.

Lite kolhydrater

Ska man klaga på något är det att proportionerna inom rätterna inte alltid stämmer. Det är självklart att portionerna på en gourmetrestaurang ska vara snålt tilltagna, då tanken är att man ska äta minst tre rätter. Men, det blir lite väl mycket protein när kungsfisken serveras med en puré som bara är snäppet större än en kaviarklick.

Allt är utsökt, men det kräver att man klätt upp sig lite, kan sitta rak i ryggen och inte skrattar alltför högt.

Esperanto

Matombudsmannen