Nyheter

Sverige kan ta emot fler krigsförbrytare

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Justitieministern: – Vi måste absolut ta emot fler

Sverige ska ta emot fler krigsförbrytare som dömts vid FN-tribunalen i Haag.

Diskussioner förs nu om att personer från det forna Jugoslavien ska få avtjäna sina straff i svenskt fängelse, säger justitieminister Thomas Bodström till Sydsvenskan.

– Vi måste absolut ta emot fler krigsförbrytare. Systemet faller om inte länder som Sverige, som tryckt på så hårt för att få till stånd en internationell domstol, också tar emot dömda krigsförbrytare.

Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har hittills väckt åtal mot 120 personer. Trettiosju har dömts och en av dem, förra presidenten i Republika Srpska Biljana Plavsic, avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff i Sverige.

Saddam vill till Sverige

– Vi har förfrågningar som bland annat gäller personer från det forna Jugoslavien, säger Bodström.

Den förre irakiske presidenten Saddam Hussein har enligt sin advokat Giovanni Di Stefano uttryckt önskemål om att bli dömd och få avtjäna eventuellt straff i Sverige. En sådan lösning är dock Thomas Bodström tveksam till. Han ser hellre att straffet avtjänas i ett större land som bättre kan garantera säkerheten.

– Sverige är inte rätt land att ta emot en sådan person. Vi har många exilirakier här som fått sina familjer mördade. Vi skulle klara av det, men det skulle vara enormt resurskrävande, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: