Orkanen Wilma har nått Florida

NYHETER

Har uppgraderats till kategori tre

Orkanen Wilma har nått Florida.

Den har växt i styrka och uppgraderats till kategori tre.

–Det blåser något fruktansvärt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Aftonbladets korrespondent Per Bjurman.

Foto: Orkanen rör sig nu över Florida.

Aftonbladets reporter Per Bjurman befinner sig i Naples på Floridas sydvästra kust.

Klockan fem på morgonen lokal tid började Wilmas starkaste vindar piska kusten.

– Det går inte att sova, det låter som om det åker ett tåg med väldigt många vagnar precis utanför fönstret, säger Per Bjurman till aftonbladet.se.

- Det blåser något fruktansvärt, palmträden står böjda.

Klockan halv sju lokal tid nådde Wilma land nära Cape Romano - 35 kilometer söder om Naples.

Uppmanar till evakuering

– Jag kan inte nog understryka detta för människorna som bor i Florida Keys: En orkan är på väg, sa Floridas guvernör Jeb Bush på söndagen enligt Fox News.

– Folk kanske säger "Jag stannar och väntar ut den". Det borde de inte göra. De borde evakuera, och det finns mycket lite tid kvar att göra det på.

Tusentals människor har redan flytt, men trots myndigheternas varningar har många valt att stanna i sina hem.

– Vi hoppas bara att vattnet inte stiger. Om du har kaffe och bröd, vad mer behöver du, sa invånaren Suzanne Washburn enligt Sky News.

Byar på Kuba under vatten

Orkanen Wilma orsakade stor förödelse när den drog fram över Mexiko. Max Mayfield på National Hurricane Center, NHC, i Miami förutspådde på söndagen att Wilma skulle öka dramatiskt i fart på sin väg mot södra Florida.

– Den kommer verkligen att skjuta i väg som en raket, sa han.

Och han fick rätt.

Vindhastigheten i orkanen ökade på måndagsmorgonen svensk tid till över 50 meter i sekunden, säger orkancentret NHC:s meteorolog Jamie Rhome till AFP.

På måndagsmorgonen, lokal tid, slog höga vågor in över Kubas huvudstad Havanna. Myndigheterna stängde av strömmen i hela staden som en säkerhetsåtgärd.

Upp till en kilometer land låg under vatten och fiskebyn Guanimar låg under vatten som var upp till en meter djupt på vissa ställen. De höga vågorna svepte upp fisk på motorvägen och människor har fått evakueras, rapporterar lokala medier.

Enligt AP sprang människor ut i underkläderna för att kontrollera skadorna på sina hus. Tornadovarningar har utfärdats och en flodvåg på uppemot 2,5 meter förutspås i Florida Keys och Florida Bay.

Läs mer:

Tidigare:

Therese Holmberg, Sara Ångström, TT