Läsarna: Håll tyst!

NYHETER

Nätläsarna har fått nog av mobilpratet

Aftonbladets läsare är trötta på mobilterrorn. 60 procent säger sig bli störda av offentligt mobilprat.

Värst är det när någon halar upp en telefon i kyrkan och på bio.

Är det en rättighet att få prata i mobiltelefon offentligt? Nej tycker 60 procent av Aftonbladets läsare som säger att de blir störda av offentligt tjatter i mobiltelefonerna. I Guds hus, kyrkan, och på bio blir Aftonbladets läsare riktigt störda av dem som inte kan stänga av sina mobiler.

Inget prat på bank eller post

Över 83 procent säger att de inte vill bli störda av oväsentligt prat under filmen.

Minst störande är mobiltelefonen på jobbet men på resan med buss, tåg eller flyg, tycker 42 procent att mobilen bäst ligger tyst i fickan.

Lite förvånande i undersökningen är kanske det faktum att nästan 21 procent av Aftonbladets läsare tycker att man inte ska prata i mobil på banken och posten.

– Det är fruktansvärt med alla som inte kan ta hänsyn och sitter och pratar högt rakt ut i luften överallt.

Folk borde ta mer hänsyn med sina mobiltelefoner, säger Bert Karlsson, mannen som en gång svarade i telefon mitt under en tv-intervju.

– Äsch, det var ju bara en grej på skämt, säger Bert Karlsson när han påminns om händelsen. Allvarligt talat, jag stänger nästan aldrig av min telefon helt utan brukar bara stänga av ljudet. Jag sätter en ära i att alltid kunna bli nådd, för det värsta jag vet är folk som aldrig svarar i sina mobiltelefoner. Vad ska man med mobiltelfon till om man aldrig svarar? frågar han sig upprört.

Inte ok på bio eller konsert

– Men jag tycker också att det är viktigt att ta hänsyn till andra när man pratar, jag skulle aldrig kunna acceptera mobiltelefonprat när man har betalat för att få lugn och ro, som i en biosalong eller på en konsert.

– En gång sa jag till en person som svarade i telefon på ett föredrag att, ”vi kan ju vänta tills du har pratat klart”. Det blev ett kort samtal.

Vad tycker du om mobiltelefon på flyget eller tåget?

– Har man köpt en biljett där det ingår rätten att ringa, då tycker jag att man ska få ringa. Men har man det inte får man hålla tyst. På tågen finns det mobilfria zoner och det ska man respektera. Det gör alltid jag.

Therese Holmberg, Robert Triches