Israelisk markoffensiv i Gaza

Foto: Israeliska styrkor gick in i det palestinska området i Gaza i natt.
NYHETER

Israel har startat en markoffensiv i Gaza och gått in med sina styrkor i det palestinska området.

Målet uppges vara att befria värnpliktige Gilad Shalit, 19, som är fånge hos den palestinska Hamasgerillan.

Israeliska stridsvagnar och trupper rullade in i södra Gazaremsan på onsdagen, sade den israeliska armén. Anfallet kom kort efter det att palestinska säkerhetsstyrkor nära gränsstaden Rafah sade att de beordrats därifrån av den israeliska militären, skriver Reuters.

Enligt källor hade styrkor som är trogna den palestinske presidenten Mahmud Abbas fått 30 minuter på sig att lämna flygplatsen i Rafah.

Beväpnade palestinier förbereder strider med de israeliska styrkorna, som har hotat med en offensiv sedan palestinier kidnappade en israelisk soldat i söndags.

Markoffensiven startade efter flera israeliska flygattacker mot mål i Gaza.

Gaza City i mörker

Sent på tisdagskvällen mörklades Gaza City efter ett israeliskt flygangrepp mot den viktigaste kraftstationen i det fattiga palestinska området. Attacken kom sedan två broar i Gazaremsan angripits.

Stridshelikoptrar flög över området samtidigt som stridsvagnar och bepansrade fordon rullade fram några metrar från gränsen.

– Tiden rinner snabbt ut, sade Israels försvarsminister Amir Peretz i ett tal tidigare på tisdagskvällen.

En av broarna som anfölls ligger på en av huvudvägarna som sammanlänkar norra och södra Gazaremsan.

Enligt vittnen skedde angreppet nära flyktinglägret Nousseirat, men palestinska säkerhetskällor uppgav att ingen människa skadades.

Jerusalem Posts nätupplaga skriver att den israeliska armén sade att ”operationen var avsedd att hindra Hamas från att föra den kidnappade soldaten, korpral Gilad Shalit, ut från Gazaremsan”.

Planerad offensiv

Israel har planerat en storoffensiv i Gaza sedan Shalit tillfångatagits av beväpnade palestinier från Gaza i söndags. Men palestinierna har vägrat att släppa honom.

I utbyte mot information om den tillfångatagne soldaten kräver Folkets motståndskommittéer, regeringspartiet Hamas väpnade gren, och ytterligare en väpnad palestinsk grupp att alla palestinska kvinnor och barn släpps ur israeliska fängelser.

Kravet har tillbakavisats av Israel, som enligt arméradion har två infanteriregementen och två bepansrade bataljoner längs gränsen mot Gazaremsan.

Enligt radion har ännu ingen order getts om att gå in i Gaza, som Israel lämnade i fjol efter 38 år.

Israel hotar med att kidnappa ministrar i den Hamasledda regeringen om inte soldaten släpps fri.

Hot om kidnappning

– Om vi väljer att börja med kidnappningar har Israel inga problem med att gå in i Gazaremsan och kidnappa halva den palestinska regeringen, sade infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer till israeliska arméradion.

Ministern, som tillhör Arbetarpartiet, uteslöt alla förhandlingar med dem som håller soldaten fången.

Ben-Eliezer, tidigare försvarsminister, sade att den 20-årige soldaten ”är vid liv”. Enligt radiokanalen är han dock skadad.

Israelisk polis undersökte samtidigt uppgifter om att en judisk bosättare på Västbanken också kan ha kidnappats av en militant palestinsk grupp.

Egypten förstärkte på tisdagen beredskapen vid gränsen mot Gazaremsan, sade en säkerhetskälla till AFP i Kairo. Syftet är att förhindra en flyktingström om Israel går till storoffensiv mot Gazaremsan, sade källan som ville vara anonym.

USA:s ambassadör i Israel sade på tisdagen att roten till problemet med den israeliska gisslan ligger i Syriens huvudstad, där Hamas högste ledare Khalid Mishal bor.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice vädjade sent i måndags till Israel om att låta diplomatin få en chans, samtidigt som hon riktade skarp kritik mot palestinska Hamas.

TT