Telefonbedragare fast – har lurat äldre på 300 miljoner kronor

Polisen: Omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk

Uppdaterad 2019-03-14 | Publicerad 2019-03-13

Polisen i region Syd har gjort tillslag mot grupperingar som utsatt äldre personer i hela landet för telefonbedrägerier.

Totalt har kriminella fått in 300 miljoner kronor från oktober 2017 fram till i dag genom den här typen av telefonbedrägerier.

– Vi har gjort omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk här i Malmö, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under en presskonferens.

Brotten utförs främst i region Syd och Stockholm, men brottsoffren finns i hela landet. De drabbade ska ha blivit av med stora belopp.

I region Syd har nu totalt fyra grupperingar slagits ut, två tidigare och två som snart går till åtal.

Bedragarna lurade bland annat äldre att använda bank-id. Arkivbild.

Vissa brottsoffer har blivit av med en halv miljon kronor, berättar Petra Stenkula.

– Man inriktar sig på äldre personer som lämnar ifrån sig uppgifter så att man kommer åt deras pengar.

Två nya åtal kring telefonbedrägerier väntar nästa vecka. I de ärendena sitter totalt sex personer häktade, tre män och tre kvinnor. Ytterligare en misstänkt i de fallen är utlämnad till Spanien.

En basinkomst

Petra Stenkula berättar under den pågående presskonferensen att en mordrättegång snart börjar i Malmö, där några av de åtalade också är åtalade för telefonbedrägerier.

Hon ser särskilt allvarligt på att många unga dras in i brottsligheten och då begår penningtvättsbrott. Många av huvudmännen är indragna i grov kriminalitet, som mord, mordförsök, utpressning och grova narkotikabrott.

– Det är här basinkomsten för många grovt kriminella i Malmö, säger Petra Stenkula.

I februari gav den här typen av brottslighet 8–9 miljoner kronor i vinst för de kriminella. Det kan jämföras med i somras, då det handlade om cirka 30 miljoner kronor i månaden.


ANNONS