Ex-spionens dotters svar till Ryssland

NYHETER

Rysslands ambassad i London har begärt att få träffa den förgiftade spiondottern Julia Skripal, 33.

Nu kommenterar hon själv erbjudandet – och tackar nej.

– Men om jag ändrar mig vet jag hur jag kan kontakta dem, säger hon i ett uttalande.

1 av 4 | Foto: Privat
Julia Skripal och Sergej Skripal.

Den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal, 66, vårdas fotfarande på sjukhus efter nervgiftattacken i sydengelska Salisbury den 4 mars. Hans dotter Julia Skripal kunde lämna sjukhuset den 9 april.

– Jag har lämnat min far i deras vård och han är fortfarande allvarligt sjuk. Även jag lider fortfarande av nervgiftet som vi utsattes för, säger hon i ett uttalande, som Londonpolisen publicerar på sin hemsida.

Julia Skripal, som anlände till Storbritannien från Moskva dagen innan giftattacken, förklarar att hennes liv har förändrats dramatiskt och att hon nu kämpar för att anpassa sig till sin nya tillvaro.

Har pekat ut Ryssland

Storbritannien har pekat ut Ryssland som huvudmisstänkt för mordförsöken. Moskva har hela tiden avfärdat anklagelserna och ifrågasatt britternas hantering av händelsen.

Julia Skripal, som är rysk medborgare, kommenterar nu den ryska ambassadens begäran om att få träffa henne. Hon säger att hon känner till att ambassaden ”vänligt nog erbjudit mig sin assistans” men fortsätter:

– Just nu önskar jag inte använda mig av deras tjänster, men om jag ändrar mig vet jag hur jag kan kontakta dem.

Vill inte träffa kusinen

Julia Skripal förklarar i uttalandet att hon för tillfället inte orkar prata med media.

– Det viktigaste är att jag är trygg och mår bättre, men jag är ännu inte tillräckligt stark för att ge en hel intervju till media, vilket jag en dag hoppas kunna göra, säger hon och tillägger:

– Till dess vill jag betona att ingen annan talar för mig eller för min far, vi talar för oss själva.

Det senare är en passning till kusinen Viktoria Skripal som låtit sig intervjuas i ryska statliga medier och även begärt – men nekats – inresetillstånd till Storbritannien för att besöka sina nervgiftskadade släktingar.

– Jag tackar min kusin Viktoria för omtanken, med ber att hon inte besöker eller försöker kontakta mig för tillfället. Hennes åsikter och påståenden är inte mina och inte heller min fars, säger Julia Skripal.