Trump till Putin: Jag vinner en kapprustning

avNiklas Eriksson

Publicerad:

Putins propagandashow med ”supermassförstörelsevapen” ska ha gjort Donald Trump nervös.

Men han ska ändå ha utmanat sin ryske kollega, uppger källor inom Vita huset.

– Om det är kapprustning du vill ha så visst, men jag kommer vinna, ska Trump ha sagt till Putin.

Efter Vladimir Putins valseger ringde USA:s president Donald Trump upp för att gratulera.

Ett samtal som kritiserats.

Senator John McCain ansåg till exempel att Trump ”kröp” för Putin.

Nu har nya uppgifter om samtalet läckt ut från Vita huset, uppger NBC News. Enligt läckorna ska samtalet mellan de båda presidenterna ha varit mer spänt än vad någon av dem gett sken av.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Putin och Trump i juli 2017.

Enligt NBC:s källor ska Trump ha blivit ”illa berörd” av den propagandashow som Putin anordnad inför valet i Ryssland. Under sitt tal visade han upp vapen som han uppgav var ”omöjliga att förstöra”.

I den oförstörbara arsenalen ska det enligt Putin bland annat ingå en kärnvapenbestyckad kryssningsrobot med obegränsad räckvidd och en undervattensdrönare, skriver AP.

– Jag vill säga till alla de som ägnat sig åt kapprustning de senaste 15 åren, som försökt vinna över Ryssland, som introducerat olagliga sanktioner med syfte att hindra vårt lands utveckling: allt ni ville hindra med er politik har redan skett. Ni har misslyckats med att stoppa Ryssland, sa Putin då.

Utmanade Putin

Talet ska alltså ha påverkat Donald Trump på djupet – och fått honom att utmana Putin, enligt NBC:s källor.

– Om det är kapprustning som du ha så visst, men jag kommer att vinna, ska president Trump ha sagt enligt NBC:s uppgiftslämnare.

Läckorna från Vita huset uppger också att Trump verkligen menar allvar när han säger sig vilja bygga upp goda relationer med Putins Ryssland. Och att han vill bevisa sig genom att ordna det.

– Han tror verkligen att det vore bra för USA och han är övertygad om att han kan lyckas, säger en uppgiftslämnare till NBC.

Vill inte ”reta upp Putin”

Men enligt NBC:s källor är Trump också mån om att inte stöta sig med den ryske presidenten. NBC uppger att Trumps säkerhetsrådgivare i månader legat på presidenten om att ge amerikanska vapen till Ukraina att användas i kampen mot proryska separatister.

Något Trump till slut gått med på. Men medvetet legat lågt med. För att inte ”reta upp Putin”, enligt NBC:s uppgiftslämnare.

Han ska också gett order till sina medarbetare om att inte berätta offentligt om sina beslut rörande relationen till Ryssland.

– Det är inte något han vill att vi ska prata om, säger NBC:s källa i Vita huset.

Publicerad: