Uppgift: Ingen terrorkoppling i dödlig attack

Foto: AP
Polisen bekräftar att skåpbilens förare tog sitt eget liv.
Foto: AP
Flera personer dog och tiotals skadades i den tyska staden Münster.
En skåpbil körde rakt in i en folkmassa i norra Tyskland.
NYHETER

En skåpbil har kört in i en grupp människor i den tyska staden Münster. Enligt lokala myndigheter har fyra människor dött och tiotals skadats, flera allvarligt. Skåpbilens förare rapporteras vara en tysk man i 50-årsåldern med psykiska problem. Polisen bekräftar att han tog sitt eget liv.

Bland de fyra människor som har mist livet finns skåpbilens förare. Föraren sköt sig själv strax efter att ha genomfört attentatet, enligt den lokala polisen. Ytterligare ett 20-tal är skadade, flera av dem med livshotande skador.

Polisen gick tidigt ut med att man betraktade händelsen som ett attentat, men har ännu inte bekräftat något misstänkt motiv.

Enligt flera tyska medier som citerar poliskällor ska mannen som körde skåpbilen ha haft psykiska problem och varit självmordsbenägen. Süddeutsche Zeitung skriver att mannen var en tysk medborgare i 50-årsåldern som inte hade några terrorkopplingar. Polisen genomsöker just nu hans lägenhet i Münster.

Rammade uteserveringar

En mindre skåpbil kom körande i hög fart in på en gågata vid den kända statyn Kiepenkerl som ligger i Gamla stan i Münster. Det hela skedde under den soliga lördagseftermiddagen, då många människor befann sig i området för att njuta av solen.

På bilder från platsen syns stolarna på en uteservering ligga huller om buller. Ett ögonvittne säger till BBC att han såg skåpbilen köra rakt in i på uteserveringen och därför förstod att det rörde sig om någon slags medveten attack.

En företrädare för polisen i Nordrhein-Westfalen säger till Rheinische Post att det är den första attacken i sitt slag i delstaten, som har nära 18 miljoner invånare.

– Det har varit hög risk för attentat i hela Tyskland. Nu har det också nått Nordrhein-Westfalen, där vi fram tills nyligen lyckats förhindra händelser av det här slaget. Den här gången lyckades vi inte. Nu gäller det att få fatt i dem som ligger bakom och förhindra framtida dåd, säger en polisföreträdare till tidningen.

Misstänkt föremål

Enligt Bild har polisen hittat en väska i skåpbilen som man undersöker för att få svar på bland annat vilket motiv föraren kan ha haft. Det har funnits rykten om att polisen jagar ytterligare två gärningsmän som kan ha befunnit sig i bilen, men en talesperson för polisen uppger att man inte söker efter fler gärningsmän.

– Faran är över, säger talespersonen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt flera medier ska dock ett misstänkt föremål ha hittats i skåpbilen och Westfälische Nachrichten skriver att det kan röra sig om sprängmedel. Boende i husen omkring platsen evakueras och polisens specialstyrkor finns på plats för att undersöka föremålet.

Gamla stan avspärrad

Münsters borgmästare Markus Lewe säger till Bild att hela staden nu sörjer det inträffade.

– Det är en fruktansvärd händelse. Vi vet ännu inte vad som ligger bakom det som hänt. Våra tankar går till de skadade och de anhöriga till dem som mist livet.

Polisen avråder människor från att uppehålla sig i området kring stadens centrum och har spärrat av delar av Gamla stan. Man genomför även kontroller av fordon runtom i delstaten.

Inga svenskar

Den nordtyska staden, med 300 000 invånare, är populär bland turister, men svenska Utrikesdepartementet har inte fått några rapporter om att svenskar finns bland de döda eller skadade.

– I nuläget har vi inga uppgifter på att några svenskar har drabbats, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst till TT.

Han säger att den svenska ambassaden i Berlin följer utvecklingen noga.

Flera tyska medier skriver om det faktum att det misstänkta attentatet i Münster inträffade på årsdagen av lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.