Här kan du få fängelse – om du snokar i din partners mobil

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ny lag införd i Saudiarabien. Arkivbild.
NYHETER

Det är slutsnokat i Saudiarabien.

En ny lag har nu införts som gör att du kan straffas med saftiga böter eller fängelse om du spionerar i din partners telefon.

”Gifta personer som planerar att spionera på sin partner i Saudiarabien kommer att behöva tänka till två gånger”, går det att läsa i ett uttalande från landets informationsministerium.

Brukar du spionera på din partner i hens telefon?

Bor du i Saudiarabien så är det läge att sluta med det.

Under måndagen meddelade landets informationsministerium att det nu är brottsligt.

Lagen trädde i kraft förra veckan och bryter du mot den kan du straffas med böter på upp till 500 000 saudiska riyal, vilket motsvarar över en miljon svenska kronor, eller fängelse i ett år.

”Har resulterat i ökning av cyberbrott”

”Gifta personer som planerar att spionera på sin partner i Saudiarabien kommer att behöva tänka till två gånger”, går det att läsa i uttalandet från informationsministeriet, rapporterar AFP.

”Det är viktigt med tanke på att ökningen av användandet av sociala medier har resulterat i en stadig ökning av cyberbrott, som utpressning, förskingring och förtal”, står det.

I Saudiarabien är mobil- och sociala medier-användandet bland det högsta per capita i världen, skriver AFP.

Flera medborgare har tidigare dömts för ”avvikelser” i sociala medier och tidigare nätlagar har mött stark kritik av internationella rättighetsgrupper, enligt nyhetsbyrån.

ARTIKELN HANDLAR OM