Polisen varnar: Unga kvinnor stjäl från äldre – i hemmet

avMalin Johansson

NYHETER

Polisen i Stenungsund går ut med en varning om stölder som riktar sig mot äldre personer i deras hem.

En kvinna fick guldklockan stulen – från armen.

Foto: LEIF R JANSSON / TT
Arkivbild. Kvinnorna som utsatts för brott och försök till brott har befunnit sig i sina hem, när de misstänkta gärningspersonerna knackat på.

Polisen i Stenungsund varnar om åldringsbrott efter två händelser på onsdagen. I det ena fallet rör det sig om ett misstänkt försök till brott – i det andra har brottet genomförts.

– En ung kvinna har knackat på hos en kvinna som är i 70-årsåldern, och som bor i Stenungsund. Den äldre kvinnan öppnar, och får höra att tjejen samlar in pengar till en förening, säger Håkan Johansson, stationsbefäl på polisen Södra Fyrbodal.

– Den unga kvinnan är väldigt trevlig och vältalig. På något sätt får hon under samtalets gång av den äldre kvinnans guldklocka från hennes arm och försvinner från platsen.

”Är bedrövad”

Händelsen inträffade vid lunchtid på onsdagen. När kvinnan i 70-årsåldern upptäckte att hennes guldklocka saknades sprang hon ut och letade efter den misstänkta kvinnan. Då hon inte hittade henne, gick hon till polisstationen och anmälde brottet.

– Hon är bedrövad, hon sa själv att hon inte förstod hur hon kunde varit så lättlurad, och att hon brukar vara försiktig, säger Håkan Johansson.

I den andra händelsen, som inträffade bara en kort stund innan den första, har en ung kvinna knackat på hos en äldre kvinna som inte öppnat. Genom titthålet i dörren har den äldre kvinnan sett hur ytterligare en ung tjej klivit fram utanför dörren, innan de två gått därifrån.

– Tillvägagångssättet gör att vi tror att de här två kvinnorna utfört liknande brott tidigare. Vi tror inte att de fortfarande är kvar i Stenungsund, i sådana här fall brukar de vara snabba med att lämna platsen, Säger Håkan Johansson.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott