Oro i kåren för polisens beväpning

Polisen uppges jaga en terrorcell på upp till tio personer.

Men poliser i yttre tjänst är oroliga för att deras beväpning inte duger för att möta tungt beväpnade terrorister.

– Jag delar den oron. I ärlighetens namn är de helt chanslösa, säger Roger Alvefuhr, Rikspolisstyrelsens vapenchef fram till 2010.

Flera poliskällor i yttre tjänst uppger att det finns en stor oro i kåren för att möta tungt beväpnade terrorister – på grund av brist på förstärkningsvapen, kulsprutepistolen MP5, och kompetens för att använda dessa.

– Vi har bara ett tiotal MP5:or till vårt förfogande och än färre har utbildning på dem, säger en polis som arbetar i Stockholmstrakten.

En annan polis från Stockholm uppger att det i hans distrikt i går bara var en av hundra poliser i tjänst som var utbildad att använda MP5. Samtidigt fanns inte tillräckligt med tunga västar och skyddshjälmar till poliserna som var i tjänst.

”Väldigt illa ställt”

I Stor-Göteborg räcker de befintliga automatvapnen till 10-20 poliser, enligt en källa.

– Och de är inlåsta och ytterst få har tillgång till dem samtidigt som det krävs höga chefsbeslut för att kunna använda dem. Vi känner oss helt chanslösa.

Roger Alvefuhr var ansvarig på Rikspolisstyrelsen för polisens beväpning fram till 2010. Han är i dag pensionär – och delar kritiken inifrån kåren om polisens beväpning.

– Det är väldigt illa ställt. Jag tycker synd om mina före detta kollegor. I den mån det skulle hända något och polisen måste ingripa är det tunt.

Kort räckvidd

Oron baserar han bland annat på att polisens förstärkningsvapen, kulsprutepistolen MP5, enligt honom, har för kort räckvidd, för litet magasin och för klen kaliber. Han säger att MP5:ans effektiva räckvidd ligger på max 25 meter.

– MP5 är egentligen bara en pistol. Du har en tio centimeter längre pipa än en pistol vilket innebär att du har en bättre precision. Men du har inte mycket längre räckvidd, säger Roger Alvefuhr.

”Kommer ingen vart”

Han nämner att vapnet AK47, som terroristerna i Paris använde sig av, har en räckvidd på upp till 600 meter. I kombination med detta är han kritisk till polisens skyddsvästar som bara är anpassade till pistoleld.

– Då kan du själv räkna ut resultatet om de dessutom har bra riktmedel. Och med en MP5:a kommer du ingenstans och än mindre med en vanlig pistol, säger Roger Alvefuhr. Det är bara löjligt att tro att man ska kunna göra något. Du kommer ingen vart.

Publisert: