Aleris tillbakavisar Löfvens kritik

Publicerad 2015-10-04

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot privata bolag som skor sig på flyktingkrisen.

Men Aleris, ett av de utpekade bolagen, tillbakavisar kritiken.

– Budskapet är: Tänk efter. Vi ska göra detta tillsammans i Sverige. Är det då det bästa att ta ut 60 000 kronor i hyra för en lägenhet? undrar statsminister Stefan Löfven och uppmanar dem som tar ut så stora summor att fundera på om det känns bra när de ser sig själva i spegeln.

Bakgrunden till Löfvens kritik är medierapportering om att svenska kommuner kan få betala över 60 000 kronor i månaden för att hysa ensamkommande flyktingbarn i utslussningslägenheter.

– Det finns absolut en samhällsmoral i detta, säger Löfven till Dagens Nyheter.

Anne-Marie Svensson, divisionschef för Aleris Omsorg, vill inte kommentera Stefan Löfvens kritik.

– Den får stå för honom, säger hon.

Enligt Aleris är begreppet "hyra" kraftigt missvisande eftersom kommunen köper en omvårdnadsinsats som omfattar, förutom själva bostaden, mat, praktik, coachhjälp och andra aktiviteter.

”Blir helt fel”

Det ramavtal som reglerar hur mycket kommunerna kan betala till omsorgsföretagen har ett tak på 1 500 kronor per dygn, 45 000 kronor i månaden. Kommunen kan sedan handla upp ytterligare tjänster, upp till cirka 60 000 kronor i månaden.

– Det blir helt fel att prata om hyra, särskilt när det dessutom handlar om enskilda individer med stora behov av stöd. Stöd som vi kommer överens med kommunerna om, säger Anna-Marie Svensson.

Migrationsverkets presskommunikatör Guna Graufelds säger att man inte märkt av något tryck uppåt på priserna, trots årets ökade flyktingströmmar.

– I avtalen, som tecknats enligt lagen om offentlig upphandling, finns ett tak som gör att de som lägger sig över taket automatiskt sorteras bort, säger Guna Graufelds.

I intervjun med DN säger Stefan Löfven att gemensamma moraliska värderingar är viktiga för Sverige.

– Vi är inte bara en samling människor på samma geografiska yta. Samhällsmoralen är kittet i samhället. Jag har skyldigheter gentemot det gemensamma. Jag måste bidra och göra mitt, men då har jag också rättigheter. Det är det som bygger Sverige starkt.

TT