Så slår ligorna till när du reser i jul

avChristoffer Nilsson, Carl Hedlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Tjuvarna slår till mot resenärerna i julruschen.

Arlandapolisen gäckas av de skickligt organiserade ligorna.  

– Det räcker att man vänder ryggen till i någon sekund så är de där, säger utredaren Ulrika Isberg.

Just nu är en av årets största resperioder då många ska ta sig till sina julfiranden.

På allmän plats med mycket folk i rörelse drar tjuvarna fördel av julstressen.

Den internationella flygplatsen Arlanda är en plats som är särskilt utsatt. Där härjar organiserade ligor året runt – men särskilt mycket kring högtider, uppger Ulrika Isberg, utredare vid Arlandapolisen.

Skapar distraktion

Enligt Isberg rör sig ligorna i olika konstellationer. De jobbar ofta i par och använder sig av en rad olika knep för att stjäla resenärers bagage.

– Alltifrån två till fyra personer har vi sett. Oftast är det någon som försöker vilseleda personen ifråga genom att antingen ställa en fråga, tappa någonting på golvet eller kladda ner något på kläderna, säger hon.

När offret är distraherat slår partnern till.

– De är väldigt proffsiga, väldigt skickliga och snabba. De befinner sig bara här en kort stund, gör det de ska och åker sedan härifrån, säger Ulrika Isberg.

”Är där på någon sekund”

Hon uppmanar resenärer att vara väldigt uppmärksamma när man är inne i terminalerna på flygplatsen och att ständigt hålla koll på sitt bagage. Tjuvarna är svårupptäckta då de inför stölden beter sig som vilken resenär som helst.

– Det räcker att man vänder ryggen till i någon sekund så är de där, säger hon.

Men det är inte bara flygresenärer som behöver vara extra vaksamma. Personer åker tåg eller vid en tågstation är också i riskzonen för att drabbas, inte minst av ficktjuvar.

– Det sker mycket fickstölder där det är mycket folk i rörelse, till exempel vid tågstationer. Alltid när man rör sig bland folk är det bästa tipset att ha värdesaker nära kroppen, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Publicerad: