Juholt sågar S: ”Vart är vi på väg?”

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andreas Bardell

Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt sågar partiets inriktning den senaste tiden.

– Läget nu är en logisk konsekvens av de strategiska val som Socialdemokraterna gjort sedan jag avgick, säger Juholt i en intervju med Östra Småland.

Socialdemokraterna rasar i opinionsmätningarna. Den senaste siffran från opinionsinstitutet Novus visar att stödet för S är 24,4 procent – lika lågt som på den före detta partiledaren Håkan Juholts tid.

Men raset har inget att göra med vare sig flyktingfrågan eller lägenhetsaffärer, säger Håkan Juholt i en intervju med tidningen Östra Småland. Det handlar snarare om att Socialdemokraterna inte visar vad de vill.

I fredags var det fyra år sedan Håkan Juholt avgick som partiledare för S. Han satt på posten från 25 mars 2011 till 21 januari 2012.

Men efter att Juholt suttit några månader på posten såg opinionssiffrorna goda ut och S hade ett stöd på runt 37 procent – innan drevet drog igång.

”Kan lyfta till 40 procent”

Raset som partiet nu ser vill Juholt inte lasta Stefan Löfven för, utan det är den kollektiva inriktning som Socialdemokraterna tagit som han kritiserar.

– Socialdemokraterna hör inte hemma på 22 procent, utan på 40. Jag har gott samvete. Socialdemokraterna kan lyfta till 40 procent. Det är ingen sjuttiotalsnostalgi, utan det skedde hösten 2011. I närtid har vi alltså visat det. Sedan fick jag god hjälp att ta mig ner från det, säger han till Östra Småland.

”Vart är vi på väg?”

Håkan Juholt drar sedan en parallell till SVT-programmet ”På spåret”.

– Det måste finnas en vision för framtiden. Vad gör vi i dag? På vilket sätt är det unikt? Kristian Luuk ställer frågan varje fredag: Vart är vi på väg? Vi måste visa vart vi ska. Hur går resan? Det gör Stefan Löfven. Det jag pratar om nu är ett råd till hela socialdemokratin, säger Juholt till tidningen.

Han tycker att partiet måste reda ut att skiljelinjen inte går mellan SD och de andra utan mellan S och borgerligheten. Han menar att det behövs en ”bombmatta” av åtgärder för att minska klyftorna i samhället.

Publicerad: