Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.
Foto: JONAS HERJEBY
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Swish – ljudet av dina pengar som försvinner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Swish ses som en säker betalningsmetod.

Men vissa bedragare använder den ändå.

– Vi måste förstå att de kan strunta i att de åker fast gång på gång, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.
Foto: JONAS HERJEBY
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Det säkraste sättet att skydda sig mot bedrägerier är att mötas öga mot öga och betala kontant, enligt Thomas Bäcker. Eller använda betaltjänster där man kan avbryta betalningen om mobilen man köpt visar sig vara en påse mjöl.

– Träffas man inte ska man aldrig använda bankkonto, eller swish heller för den delen. Tyvärr är det människor som inte bryr sig om konsekvenserna, så ska man skicka grejer så ska man se till att man får varan innan pengarna går iväg, säger Thomas Bäcker.

Med bedrägeriskydd betalar man extra för frakten, men kan avbryta betalningen om varan i paketet inte är den man beställt.

– Annars blir swish lätt bara ljudet av dina pengar som försvinner, säger Thomas Bäcker.

Polisanmäl och tipsa

Tre saker ska man tänka på om man misstänker bedrägeri, enligt polisens experter.

– Inte betala för något, polisanmäla vad man vet och kanske till och med före det berätta för säljsajten. De kan se vad personer använder för telefonnummer och alias och det försvårar åtminstone, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare på Stockholmspolisen.

Man kan välja att betala lite mer för en vara i ens närområde. Då kan man klämma och känna på den innan man betalar.

– Det kanske är värt den extra slanten, säger Jan Olsson.

"Flera tusen fall"

Han lyfter också en varningens finger för att swisha pengar, fastän själva betalningssättet kräver noggrann registrering och verifiering.

– Swish är en säker betalningsväg. Men den du skickar pengar till kan ju strunta helt i om den får ett straff. Eller så är det en målvakt. Oavsett förlorar du pengarna.

Det låter ganska korkat.

– Men det är flera tusen fall varje år där bankkonton används och där vet vi inom några sekunder vem som ligger bakom. Någon promille är tillräckligt dumma, sedan finns det de som struntar i om de åker fast. För att de ändå ska in och avtjäna ett straff för ett rån, eller så hotas de till att hålla bankkonton åt andra, säger Jan Olsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN