Tiggarnas situation

Skarp kritik mot Moderaternas tiggeriförslag

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Moderaterna vill förbjuda organiserandet av tiggeri.

Utspelet möts av massiv intern kritik från Allianskollegorna.

"Jag kommer inte att stötta M-förslag om tiggeri" skriver riksdagsledamoten Roger Haddad (FP), ledamot i justitieutskottet, på Twitter.

Ansvarig minister Åsa Regner (S) välkomnar däremot förslaget.

Reaktionerna på Moderaternas förslag att förbjuda organiserandet av tiggeri har inte låtit vänta på sig.

Flera företrädare för Alliansen är mycket kritiska till förslaget, som lyfts fram på DN Debatt av partisekreterare Tomas Tobé (M) och Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet.

Kommer inte stödja det

Roger Haddad (FP), som är ledamot i justitieutskottet skriver på Twitter att det redan i dag finns möjlighet att agera om organiserad kriminalitet konstateras.

Han kommer därför inte att stödja Beatrice Ask.

"Visst ska vi agera mot kriminaliteten men i dag stöttar jag inte min ordförande i justitieutskottet som hanterar tiggerifrågan i Riksdagen", skriver Roger Haddad.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, tycker inte heller att det är ett bra förslag.

– Vi är kritiska. Jag tror att man riskerar att hamna väldigt fel. Det finns oerhört stora gränsdragningsproblem med att hitta vad som är organiserat. Vi har också viss typ av organiserade insamlingar som är högst reguljära som vi vill ha kvar. Människor vill till exempel ha möjlighet att skänka till Röda korset, säger Johan Hedin rättspolitisk talesperson för Centerpartiet. 

C: Vi tror inte på ett förbud

Han anser att det i dag redan finns lagar som är till för att skydda de allra mest utsatta. Bland annat förbud mot människohandel, olaga hot, olaga tvång och ocker. 

– Det är möjligt att man genom att justera de lagarna kan komma åt den här typen av problem man säger sig vilja adressera. Men vi tror inte på ett förbud. 

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, säger att hon harsvårt att förstå vad Moderaterna menar.

– Självklart ska alla brott som begås mot tiggare beivras. Men att grannar och familjer gemensamt organiserar sig för att åka hit och organiserar sitt boende, det i sig kan inte vara kriminellt, säger hon.

”Mycket obehagligt”

Från ungdomsförbunden kommer betydligt skarpare kritik. Gustaf Göthberg, förbundsstyrelseledamot i MUF, går till hårt angrepp mot moderpartiet.

"Mycket obehagligt att Moderaterna köper SD:s problembeskrivningar och föreslår förbud av organiserat tiggeri. Fel, dumt och onyanserat." skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

"Med förbud av organiserat tiggeri borde Barncancerfondens insamlingsbössor på Konsum räknas. Det är ju organiserat, om något."

S välkomnar konkreta förslag

Åsa Regnér (S), barn- och äldreminister, säger till SVD  att hon välkomnar att Moderaterna kommer med konkreta förslag.

– Jag tolkar det som ett förslag för att förbjuda koppleri, fast för tiggeri, jag tycker att det är bra med konkreta förslag i frågan. Det är ett intressant förslag, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag och regeringen vill inte förbjuda tiggeri som sådant, det är att förbjuda fattigdom, men ingen tycker att det är bra att man utnyttjar fattiga människor som även regeringens samordnare beskriver förekommer.

Även Fredrik Malm, ordförande för Folkpartiets integrationsarbetsgrupp, är positiv.

– Om det är så att det är organiserat betyder det att det pågår ett organiserat utnyttjande av fattiga och utsatta människor i vårt land. Det kan vi inte acceptera i Sverige, säger han till TT.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Tomas Tobé

Åsa Regnér

Roger Haddad