Flera bränder i planerade flyktingboenden

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

En mindre brand utbröt i ett planerat flyktingboende i Färingtofta skola i Skåne på tisdagskvällen.

Lokalen håller på att färdigställas för att ta emot ensamkommande barn.

– Någon har klirrat en ruta och slängt in något som brunnit, säger Ronnie Lundgren, inre befäl vid räddningstjänsten i Skåne nordväst.

Strax före klockan två i natt kom larm om en ny brand i ett tilltänkt boende för asylsökande. Den här gången i Danderyd.

Ett automatlarm på Färingtofta skola gick igång vid 21-tiden på tisdagskvällen. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde konstatera en mindre brand.

– De kunde släcka en begränsad brand i lokalen. Någon har klirrat en ruta och slängt in något som brunnit, men automatlarmet var välfungerande så vi kunde vara där snabbt, säger Ronnie Lundgren.

Enligt polisen har brandförloppet föregåtts av att någon slängt in en flaska med något brännbart i lokalen.

På bilder från Färingtofta syns hur ett föremål ligger inne på golvet i skolan. På det rörliknande föremålet ser det ut som att någon skrivit ”explosivt”.

– Jag vet inte exakt vad det är man slängt in, säger Ronnie Lundgren.

Under renovering

Färingtofta skola i Klippans kommun håller på att iordningställas till ett tillfälligt ankomstboende för ensamkommande barn, skriver kommunen på sin hemsida.

– Jag har varit i kontakt med säkerhetschefen på Klippans kommun och man håller på att renovera, så det bor ingen där just nu, säger Ronnie Lundgren.

Genast ökat säkerheten

Klippans kommun har genast ökat säkerheten kring det planerade boendet.

– Vi har en säkerhet men nu visar det här att vi måste öka den, och det har vi genast också gjort, säger Göran Tesfai Skoglund, kris- och säkerhetssamordnare i Klippans och Åstorps kommuner.

Kommunledningen i Klippan kommer tidigt på onsdagsmorgonen träffas.

– Vi har förberett för ett humant och värdigt mottagande vid ankomstboenden för att bistå Malmö och Trelleborgs kommun. Nu får vi diskutera hur vi ska jobba vidare, säger Göran Tesfai Skoglund och fortsätter:

– Det gick förhållandevis bra. Ingen skadades och brandlarm och räddningstjänst har fungerat mycket bra. Det är vi glada för.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av Färingtofta skola.

Ny brand i natt

Strax före klockan två natten mot onsdag kom larm om en brand i en före detta förskola i Danderyd norr om Stockholm. Branden var släckt innan brandkåren hann fram.

– Det har brunnit upp mot fasaden och en väktare har släckt med pulversläckare, berättar Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

I går informerade Danderyds kommun om att förskolan Pärlans lokaler görs om till tillfälligt boende för ett 70-tal asylsökande. Inflyttning var planerad att ske tidigast i mitten av november, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Hemlighålls

Efter de många bränderna i tilltänkta och etablerade asylboende i landet har Migrationsverket beslutat att hemlighålla var de finns.

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboende, säger verkets operative chef Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Uppgifterna kommer ändå att finnas tillgängliga lokalt, men även flera kommuner har på grund av hotbilden valt att hålla hemligt var nya asylboenden ska öppna.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.
Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%