Passagerare blev sjuk – då vände chauffören och körde till akuten

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-04

På Twitter hyllas busschauffören för sin insats. Foto: TT Bild/Faksimil/Montage

UPPDATERAD. Ambulansen kom inte när en passagerare på buss 41 plötsligt blev akut sjuk. Då valde busschauffören att agera.

– Det kunde ju vara livshotande. Jag är ingen läkare och det är ju ingen idé och sitta och gissa, säger han till Arbetarbladet.

Busschauffören tvekade inte. När ambulansen inte kom efter att en passagerare blivit akut sjuk tvärvände han den fulla bussen och körde raka vägen till akuten.

– Det fanns inte på min världskarta att inte göra något, säger han till Arbetarbladet.

Likblek i ansiktet

Det var på tisdagseftermiddagen, när chauffören körde linje 41 från Gävle mot Hofors, som han fick beskedet att en ung man på bussen plötsligt blivit akut sjuk. Mannen var likblek i ansiktet, kände stickningar i armarna och tryck över bröstet.

När ambulans tillkallades möttes de av beskedet att ambulanspersonalen inte kunde hitta adressen där bussen befann sig.

– De där jönsarna förstod inte adressen. Men det borde vara ganska klart var det ligger om man har lite lokalkännedom, säger busschauffören till Arbetarbladet.

Tvärvänder bussen

Då väljer chauffören att ta saken i egna händer. Han tar bussen, som är full av passagerare, och tvärvänder för att köra raka vägen till akuten.

Flera passagerare har hyllat honom efter insatsen. På Twitter skriver en kvinna: "Busschauffören är en hjälte som kör honom till sjukhuset”.

Själv vill chauffören inte förstora upp det som hänt, utan säger till Arbetarbladet att det ”bara var en vanlig dag på jobbet”.

UPPDATERING: Region Gävleborg dementerar

Enligt Jörgen Tranevik, verksamhetschef för Ambulans, stämmer inte busschaufförens uppgifter. I ett mejl till Aftonbladet skriver han:

"SOS Alarm fick ett samtal gällande den unge passageraren och ambulanspersonal kallades till platsen. Men ambulansen i Gävle hann bara ut ur garaget och körningen varade i endast en minut, när nästa besked kom från SOS-operatören. Larmet återkallades. Det är viktigt att förtydliga rutinerna och ansvarsförhållanden som råder mellan SOS Alarm och ambulansen. SOS-operatören har det övergripande ansvaret för att upprätthålla beredskapen i Gävleborgs län utifrån de resurser som är i drift. Ambulansdirigenten hos SOS har alltså fullt mandat att disponera ambulanssjukvårdens resurser. Med andra ord, SOS styr dirigeringen och ambulanspersonalen verkställer det som operatören säger. Att ambulanspersonalen i Gävle skulle ha nekat den sjuke passageraren körning, eller inte hittat till platsen, är helt fel och taget ur luften".

ANNONS

Följ ämnen i artikeln