Straffet: Två år utan mobiltelefon

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-06-06

En 23-årig amerikansk kvinna körde ihjäl en cyklist för att hon pratade i sin mobiltelefon när hon körde.

Nu har hon dömts för brottet, skriver Los Angeles Times.

Straffet: Fängelse – och två år utan mobiltelefon.

23-åriga Mitzi Nelson körde bil i staden DeWitt i Michigan i höstas när hennes telefon ringde och hon svarade. Hon ska ha blivit så distraherad av samtalet att hon körde på en 35-årig cyklist som skadades så svårt att hon dog.

Nu har 23-åringen fått sin dom.

”Har inte rätt att ha mobiltelefon”

Hon döms till 90 dagars fängelse, två års skyddstillsyn och till att betala drygt 100 000 kronor i skadestånd.

Men domaren Stewart McDonald valde också att ge henne ytterligare en påfölj, en något mer ovanlig sådan – Mitzi Nelson förbjuds att äga eller ens använda en mobiltelefon eller någon annan portabel elektronisk enhet under två år.

– Jag tycker inte att hon har rätt att ha en mobiltelefon. Jag tycker att det är ett privilegium, säger Stewart McDonald till LA Times.

Enligt tidningen var det den döda kvinnans make som föreslog det ovanliga straffet.

”Handlar om ett budskap till andra”

Stewart McDonald säger till LA Times att påföljden visserligen kan komma att överklagas till en högre instans men att han hoppas att det kan avskräcka andra från att göra samma misstag.

– Den här domen handlar om att skicka ett budskap till andra, att du får betala ett pris om du är nonchalant och det kostar en annan människa livet. Det här är ett tragiskt fall och det hade kunnat undvikas, säger han och fortsätter:

– I den här snabba världen har vi blivit så beroende av mobiltelefoner att de nästan blivit en förlängning av oss själva. Straffet med det här är att hon får lära sig hur livet utan att ständigt vara beroende av en mobiltelefon är.

Mitzi Nelson som studerar får dock även i fortsättningen använda datorer för att kunna klara av skolarbetet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln