Anmäler polisen - för hög dansbandsmusik

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Misstänkte rånarens advokat: Tortyrliknande – påminner om Guantanamo

1 av 10

De misstänkta pantbanksrånarna häktades i dag.

En av dem har polisanmält arresten – som spelar dansbandsmusik på högsta volym.

– Han anser sig bli behandlad under tortyrliknande former, säger mannens advokat Thomas Olsson.

Thomas Olsson, advokat.
Foto: JERKER IVARSSON
Thomas Olsson, advokat.

Åtta män mellan 19 och 32 år gamla häktades på lördagen misstänkta för rånet mot pantbanken i Västerås i förrgår.

Men när häktningsförhandlingen mot en av dem, en 32-åring, skulle börja vid 15.30-tiden krävde hans advokat Thomas Olsson att den skulle skjutas upp.

Högljudd musik

Hans klient hade inte kunnat förbereda sig för förhandlingen – på grund av högljudd musik dygnet runt i arresten, uppger advokaten.

– Han berättar att man placerat ut fyra stora högtalare nere i arrestlokalen och från de högtalarna spelade man musik på väldigt hög volym. Det kan vara hårdrock på en av dem, r'n'b på en annan och heavy metal där dom bara skriker på tredje, säger Thomas Olsson och fortsätter:

– Och det här har de spelat sedan han greps i torsdags så han har inte kunnat sova, vila eller tänka. Därför har inte hunnit förbereda sig och därför ville han ställa in häktningsförhandlingen.

Polisanmälde

32-åringen gjorde under fredagen en polisanmälan mot polisen angående musiken i arrestlokalen i Västerås.

– Han anser sig bli behandlad under tortyrliknande former. Det påminner närmast om en beskrivning av hur man anser sig kunna behandla fångarna på Guantanamo, säger Thomas Olsson.

Men enligt advokaten slutade inte musiken efter polisanmälan.

– Enligt uppgift när jag träffade honom i dag håller de nu på att spela dansbandsmusik på hög volym. Och det måste ju vara otroligt främmande för några killar som kommer från förorten att behöva somna till tonerna av "Gråt inga tårar". Du kan ju tänka dig själv, man behöver ju inte Thore Skogman dygnet runt.

Bestämt i staben

Ivan Åslund, befäl på polisens länskommunikationscentral i Västmanland, bekräftar på lördagskvällen att det finns en polisanmälan från den häktade 32-åringen.

– Vad jag förstod så är det en stereo de har anmält att de spelar musik där, säger han.

Stämmer det att de spelar musik där för de intagna?

– Ja ... det är det. Men den som äger ärendet är åklagaren och kommenderingschefen och undersökningsledaren som ansvarar för det där. Så jag kan inte säga någonting mer om det.

Men arresten ligger väl där hos er i polishuset, är det inte bara att gå ner och stänga av musiken då?

– Nej, det är bestämt att den ska vara i gång vad jag förstår. Så det kan inte vi påverka.

Vem har bestämt det?

– Just som jag sa: de här gemensamt. Det är i staben man har bestämt det.

Är det här vanligt förekommande?

– Jag har inte hört talas om det. Men tydligen så finns det fall tidigare angående såna här saker. På andra ställen i Sverige, men inte här i Västerås vad jag känner till, säger Ivan Åslund.

Inte heller Thomas Olsson säger sig ha varit med om något liknande:

– Jag trodde inte mina öron när jag hörde det, det förefaller fullständigt främmande att man skulle stöta på detta utanför Guantanamo. Det är en omänsklig behandling, att man håller folk vakna dygnet runt med hjälp av den behandlingen.

Polisens kommenderingschef Per Ågren säger:

– Ärendet är överfört som ett internutredningsärende och det leds av polisåklagare.

Vad jag förstår är det du som tillsammans med åklagaren och undersökningsledaren bestämt att det ska spelas musik?

– Jag vill inte kommentera det där ärendet över huvud taget, inte ens när det gäller det där, utan det ärendet ligger som ett internutredningsärende. Och därmed kan jag inte ens kommentera det, för det blir att svara på frågor som sannolikt ska ställas av den som leder förundersökningen.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Anne Sjöblom. Till P4 Västmanland säger hon att hon inte varit med och fattat beslut om att det ska spelas musik i arresten.

– Det jag beslutar om är ju restriktioner – hur de sedan verkställs är det inte jag som bestämmer, säger hon till kanalen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN