Stor enighet: Romson trampade i klaveret

Så skriver ledarsidorna om Auschwitz-uttalandet

Ett misstag som fått för stort genomslag.

Eller ett tecken på att Miljöpartiets språkrör tappat kursen totalt.

Så här skriver ledarsidor och opinionssajter efter Åsa Romsons klavertramp i söndags, då hon jämförde flyktingkatastrofen på Medelhavet med Auschwitz.

Svenska dagbladet: Romson i en historisk insats

Romson har skrivit in sig i historien med sitt motbjudande utfall, skriver Maria Ludvigsson.

Citat: ”Det var inte första gången som Romson tog sig rätten att vara omdömeslös och osmaklig med en trotsåldersk förklaring av typen ’Ja, alltså, om någon tog illa upp ber jag om ursäkt men jag är så engagerad’…”

Läs hela texten här.

Aftonbladet: Hur mycket mer Romson tål MP?

”Det är inte snällt att sparka på någon som ligger. Men vi måste faktiskt­ prata om Miljö­partiet”, inleder politiska chefredaktören Karin Petterson. Hon konstaterar att Mp har problem med både sina företrädare och själva politiken.

Citat: ”Efter Romsons genom­klappning skulle Miljöpartiet göra klokt i att ta sig en riktig funderare på hur de ska komma in i matchen igen.”

Läs hela texten här.

Dagens nyheter: MP driver oppositionspolitik i regeringen

Amanda Björkman: Fadäsen är ännu ett exempel på att  S/MP-regeringen skickar motsägelsefulla signaler. Det finns en gräns för hur stort avstånd en vice statsminister kan ta från sin egen regerings politik.

Citat: ”Romson kan inte låta bli att ta varje tillfälle i akt att visa sitt missnöje med regeringens politik i frågor där MP inte har fått styra. […] I regeringsställning blir det problematiskt. I det här fallet rentav oprofessionellt.”

Läs hela texten här.

Expressen: Hur nazistiskt är Miljöpartiet?

Anne-Charlotte Marteus: Åsa Romsons jämförelse var historielös och kränkande. Men viktigare: Om hennes parti fick bestämma skulle det inte göra någon större skillnad eftersom inte heller de förespråkar fri invandring.

Citat: ”Om miljöpartistisk politik präglade Europa, finns det inget som talar för att ekonomiska migranter skulle sluta att försöka äntra Fort Europa på livsfarliga sätt. Men om hon verkligen skulle mena att detta är nazism, borde väl Åsa Romson byta till något mindre nazianstruket parti. Och genast lämna Stefan Löfvens brunaktiga regering.”

Läs hela texten här.

Politism: Låt inte Romsons liknelser skymma huvudfrågan

Erik Rosén, chefredaktör: Åsa Romson hade ingen bra debatt – men vi borde engagera oss mer i massdöden på Medelhavet som vi är delansvariga för än i hennes dåliga liknelser.

Citat: ”Åsa Romson var kanske den enda som verkligen tog i när hon pratade om flyktingdöden på Medelhavet. Det är lika skandalöst att de andra partiledarna så ledigt gled undan det politiska ansvaret för att tusentals och åter tusentals människor dör på väg till Europa av den enkla anledningen att vi inte värderar deras liv högre än våra gränser.”

Läs hela texten här.

Dala-Demokraten: Auschwitz är ingen metafor

Göran Greider: Romson begick ett misstag, och det var olämpligt. Men att så mycket fokus hamnar på det vittnar om hätskheten i svensk debatt just nu.

Citat: ”Auschwitz är ingen metafor. Och får aldrig bli det. Men Åsa Romson bad om ursäkt. Och hennes avsikt var naturligtvis enbart att framhäva det fruktansvärda som nu sker längs Europas gränser.”

Läs hela texten här.

Publisert: