Vann kampen – om mördade sonens rosa gravsten

avViktor Adolfsson

Ronny, 23, knivmördades förra sommaren

1 av 2 | Foto: Privat.
Gravstenen som inte godkänts – tills nu.

I över ett år har Annelie Sundlöf kämpat för den rosa stenen på hennes sons grav.

Nu har hon till slut fått rätt att ha den kvar.

– Vi har inte kunnat bearbeta sorgen efter Ronny för det har hela tiden varit en kamp, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Privat.
Ronny mördades förra sommaren i Karlskoga.

Ronny Johansson, 23, mördades av två män förra sommaren. Ifjol dömdes männen till 15 respektive tre års fängelse, men för familjen väntade en ny kamp efter rättegången.

Kyrkan och länsstyrelsen sade nämligen nej till den rosa gravsten som familjen ville ha. Det senaste beskedet fick mamman Annelie Sundlöf i augusti – stenen skulle bort till oktober, enligt SVT. Men nu har de nått en lösning.

”Enda lösningen”

– Vi har inte kunnat bearbeta sorgen efter Ronny för det har hela tiden varit en kamp. Kyrkan har gjort fel från början till slut, och det är väl det de kommit på nu, säger Annelie till Aftonbladet.

Nu ska nämligen hela Ronnys grav flyttas till ett nytt gravkvarter på samma kyrkogård.

– Det här är enda lösningen de kan ge oss nu, att flytta hela graven.

Urnan ska grävas upp av gravvårdare men familjen får sedan vara med när den nya graven ska göras i ordning.

Bryter mot regelverket

Att gravstenen skulle vara rosa var självklart för familjen. Ronnys bil, hår och kläder var rosa. Det var hans färg. Bilintresset syns också genom ett gammalt Volvo-märke på stenen. Enligt kyrkogårdsutskottet hos kommunen bryter dock färgen mot regelverket i det aktuella gravkvarteret – där det endast får finnas naturstenar.

– Enligt regelverket där nu ska det vara natursten och den räknas inte som det med den rosa färgen. Därför har vi nått den här lösningen, säger utskottets ordförande Anders Ohlsson (S) till Aftonbladet.

Annelie hoppas nu kunna få lägga stenkonflikten bakom sig och verkligen bearbeta sorgen efter Ronny. På fredag samlas familjen för att vara med när Ronnys urna läggs i jorden i den nya graven.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskoga