Terrormisstänkte svensken häktad

Av: Susanna Nygren, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Osama Krayem, 23, misstänks för mord genom terrorism

1 av 9

BRYSSEL. Osama Krayem, 23, häktades i dag för terrorbrott.

Svensken är en av de huvudmisstänkta för terrorattackerna i Bryssel där 32 personer dödades.

”Jag visste inte om att det var en bomb i ryggsäcken”, ska Osama Krayem ha sagt i förhör, enligt Het Niewsblad.

Klockan 9 på torsdagsmorgonen ställdes Osama Krayem inför domare för första gången, då häktningsförhandlingen inleddes i terrormålet där Osama Krayem är en av de huvudmisstänkta. Han misstänks för mord genom terrorism, uppger federala åklagarämbetet i Bryssel i ett pressmeddelande.

Tidig eftermiddag kom beslutet: Osama Krayem häktas för terrorbrott, berättar advokaten Vincent Lurquin för TT.

Greps efter två veckor

Den 22 mars åker Osama Krayem, 23, och Khalid El Bakraoui, 27, till tunnelbanestationen Pétillion i stadsdelen Maalbeek, Bryssel. På ryggen har de var sin ryggsäck. Målet är en terrorattack i tunnelbanan.

Väl på plats utlöser Khalid El Bakraoui sin självmordsbomb. Osama Krayem flyr.

Två veckor senare grips den 23-årige svensken – misstänkt för inblandning i det värsta terrorattentatet i Bryssels historia.

Skyllt ifrån sig i förhör

I förhör uppges han ha skyllt ifrån sig och ville inte kännas vid inblandning i terrorplanerna, skriver belgiska Het Niewsblad.

– Jag visste inte att bröderna skulle genomföra en attack. Jag trodde att ryggsäcken jag gav till Khalid El Bakraoui var tom, säger svensken enligt tidningen.

Krayem ska också ha uppgett att han haft för avsikt att återvända till Syrien efter ett par år tillbaka i Sverige. Han erkänner att han färdats i sällskap med Salah Abdeslam, men förnekar att han varit med att förbereda terrorattentat.

Ett vittne ska däremot ha hört honom prata om ”vår attack” och sett honom köpa ryggsäckarna som använts.

Enligt Het Niewsblads uppgifter är det också svenskens misstag som lett till att han gripits. Redan tre dagar före attentatet i Bryssel ska en man på en spårvagn hört svensken prata i mobilen om ryggsäckar de behövde till attacken.

Men först efter att terrordådet inträffat förstod mannen att det hade varit på allvar och kontaktade polisen. Han fick sedan peka ut Osama Krayem på övervakningsbilder från spårvagnen.

Avslöjad av Facebook

Den 8 april greps Osama Krayem på gatan utanför ett hyreshus stadsdelen Etterbeek. Terroristerna ska ha använt en lägenhet i området som gömställe före attackerna. Gripandet sker efter ett tips från svensk säkerhetspolis. Osama Krayem gjorde misstaget att skriva till sin bror på Facebook. Det ska Säpo, enligt belgiska tidningen HLN, ha snappat upp och tipsat sina kollegor i Belgien om. Tidigare hade polis funnit dna från Osama Krayem i en lägenhet på gatan Rue Max Roos i stadsdelen Schaerbeek – där fanns även en 15 kilo sprängmedel, en järnkula och en IS-flagga.

Belgiska RTBF uppger att Osama Krayem ska ha avslöjat vissa detaljer under förhör. Han ska ha berättat att terrorcellen delade upp sig i två grupper och ska även ha pekat ut sitt gömställe i Etterbeek för polisen.

Belgisk polis söker fortfarande efter den ryggsäck som Osama Krayem ses bära på en film från en övervakningskamera i tunnelbana. Man misstänker att väskan innehåller en sprängladdning och att den i värsta fall kommer att användas av någon annan. Osama Krayem har enligt uppgift hörts om väskan men vägrar uppge var den är.

Städade gömstället

Efter attackerna städades gömstället i Etterbeek. När polisen gjorde en husrannsakan på adressen den 9 april ska lägenheten ha varit helt tom, uppger tidningen la Dernière Heure.

Några dagar efter husrannsakan greps två bröder. De fångades av en övervakningskamera när de bar ut väskor från lägenheten. Åklagaren misstänker att även de är inblandade i terroristattackerna.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

Publicerad:

LÄS VIDARE