”Hypotesen är att sprängmedlet skulle användas till brott”

Polisen misstänker att välkände nazisten som hade 50 kilo dynamit hemma planerade brott

Han är en känd nazist - som ska ha sagt att han ”skulle kunna bli större” än terroristen Anders Behring Breivik.

I mannens hem har polisen hittat 50 kilo dynamit.

– När man köper en så stor mängd sprängmedel med oklart syfte är hypotesen att det skulle användas till brottslig verksamhet, säger åklagaren Jon Lindahl.

Hitleraltare, nazistisk propaganda - och 50 kilo dynamit.

Det påträffade polisen vid en husrannsakan på en gård i Falkenberg där en 30-årig man bor. Mannen, som är en känd nazist med ett långt brottsregister, häktades i går misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Varför mannen skaffat sprängmedlet är oklart.

Enligt advokaten Lars Brandel förnekar han kriminellt uppsåt. Men huvudteorin som polis och åklagare arbetar efter är att mannen planerade brott.

– När man köper in en så stor mängd sprängmedel i oklart syfte så är hypotesen att det skulle kunna komma till någon form av brottslig användning, säger åklagaren Jon Lindahl, som leder förundersökningen.

Han fortsätter:

– Det skulle kunna ha handlat om vad som helst. Vi är öppna för alla möjligheter. Utredningen får visa vad det kan röra sig om.

Hur spelar mannens nazistiska kopplingar in i den bedömningen?

– Det finns med som bakgrund. Vi har i nuläget inget konkret som visar att det har betydelse för köpet av sprängmedlet.

”Många frågetecken”

Förutom att undersöka vad dynamiten skulle användas till arbetar polisen nu intensivt med att kartlägga var sprängmedlet kommer ifrån.

– Vi fortsätter med de tekniska undersökningarna och förhör. Vi ska analysera fynd och undersöka datorer och telefoner som tagits i beslag säger Jon Lindahl.

Vad har framkommit i förhören?

– Syftet med köpet av sprängmedlet är fortfarande oklart. Det finns många frågetecken kvar. Vi är inte nöjda ännu.

"Fanimej obegripligt"

Att bilder på beslaget av sprängmedel och uppgifter från polisförhör blivit offentliga har medfört att polisen nu lagt in en spärr i utredningssystemet som gör att enbart poliser som jobbar med fallet har tillgång till materialet, uppger SVT Nyheter Halland.

Även de båda häktade männens advokater har reagerat kraftigt på att delar av förundersökningen läckt ut.

– Det är fanimej obegripligt. Det är flagrant och långt över vad som är normalt, säger Lars Brandel, som försvarar den häktade 30-åringen.

Säpo: Vi bistår med hjälp

Med anledning av den misstänkte 30-åringens nazikopplingar har Säkerhetspolisen, Säpo, kopplats in i utredningen.

– Vi bistår den vanliga polisen i utredningen om behov uppstår. Men vad det operativa arbetet består av kan jag inte säga. Du får vända dig till polisen i Halland, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz.

Kan det uteslutas att mannen förberedde någon form av terrorbrott?

– Som sagt, det är polisen i Halland som har hand om utredningen och det är dem som kan ge detaljer om arbetet.

Tommy Nyman, pressinformatör på Hallandspolisen, är dock förtegen om utredningsläget.

– Det har inte hänt något särskilt. Vi håller de förhör som vi anser behövas och analyserar fynd. Vad som sagts i förhören håller vi för oss själva.

– Det är utredningsläge som gäller nu och det är en mängd åtgärder som ska vidtas.

Tog kontakt på Facebook

En 41-årig man som erkänt att han sålt sprängmedlet till nazisten sitter också häktad misstänkt för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Enligt vad Aftonbladet erfar har 41-åringen tagit kontakt med 30-åringen via Facebook för att fråga om han ville köpa dynamiten.

Den äldre mannen ska ha hanterat sprängmedel i sitt arbete. I förhör han uppgett att han ville sälja det eftersom han behövde pengar.

41-åringen har en bakgrund i hemvärnet. Kjell-Anders Johansson, bataljonschef för Hallands hemvärnsbataljon, uppger dock att det var länge sedan han var aktiv.

– Alla soldater måste göra ett visst antal tjänstgöringsdagar per år för att få stanna kvar. Under de senaste åren har han inte gjort någon tid alls, därför har hans tjänstgöring avslutats.

– Men han har en del personlig utrustning och uniformsplagg kvar hemma. Därför är han kvar på våra listor.

Skulle mannen dömas för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor är det skäl nog att uteslutas ur hemvärnet, enligt Kjell-Anders Johansson.

– Vederbörande skulle bli tvungen att lämna hemvärnet omedelbart.

Vad anser du om att en hemvärnsman misstänks för den här typen av brott?

– Det är klart att det kan finnas alla sorters människor i en organisation. Så länge någon inte är dömd för något brott får vi avvakta med att ge några omdömen.

Ska lämna SD

Ytterligare två personer, varav en var kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland, misstänks för samma brott som de två männen. De har dock släppts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

Politikern har nu lämnat sina uppdrag i kommunen. Personen har också begärt utträde ur Sverigedemokraterna, enligt Hallands Nyheter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN