Ekorren Kurran har blivit tam: "Kommer in och äter nötter vid vedspisen"

avMatilda Andersson

Korren Kurran går hem hos folk på Facebook efter att Elisabet Höög lagt upp ett videoklipp där Kurran äter nötter.

– Hon bor i en ekorrholk som hon inrett fint med påskfjädrar som hon knyckt från påskriset, säger Elisabet till Aftonbladet.

Ekorren Kurran trivs bra med livet. Foto: Elisabet Höög

Det var i fjol som Elisabet Höög upptäckte att hon hade en inneboende under takfoten. Det var ekorren Kurran som flyttat in hemma i stugan vid sjön Ottnaren i Gästrikland.

– Jag började mata henne förra våren. Tog mig tid att sitta ner på gräsmattan och locka med nötter, tillslut vågade hon sig fram, säger Elisabet till Aftonbladet och fortsätter:

– Det tog inte mer än två-tre veckor, sedan var hon med överallt.

Gillas på Facebook

Elisabet filmade när Kurran åt nötter ur hennes knä och la upp klippet i en grupp på Facebook – där det gillats av omkring 1 000 personer.

Enligt Elisabet flyttade Kurran in under taket förra vintern.

– På våren satte jag igen hålet hon gjort när jag visste att hon var ute, men hon blev som tokig och bet och slet i trävirket. Då förstod jag att hon hade ungar där så jag tog bort brädan igen, då flyttade hon ut därifrån.

Kommer in och äter nötter vid spisen

Elisabet snickrade ihop en ekorrholk som hon satte upp den under takfoten. Och efter att Kurrans ungar lärt sig klara sig själva flyttade hon in.

– Så nu bor hon där och har inrett fint med påskfjädrar i olika färger som hon knyckt ur påskriset.

Kurran tycks trivas bra med tillvaron.

– Hon brukar komma in i huset och äta nötter vid vedspisen i köket. Många säger att det är mycket löss på ekorrar, men Kurran är lusfri, jag har studerat henne noga, säger Elisabet till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM