Hagamannen portas från Umeå

Hagamannen är inte välkommen i Umeå.

När han snart släpps fri portas han från staden där han spred skräck, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Bland annat för att det anses finnas ”en stor hotbild och ett stort agg” mot Niklas Lindgren där.

Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen, släpps fri om två månader skriver Västerbottens-kuriren. Men helt fri blir han inte, han får nämligen inte besöka Umeå.

Förbudet att besöka orten eller de fem kranskommunerna ska gälla under hela det första året i frihet.

15 dagar i fängelse

Beslutet är speciellt och har fattats av övervakningsnämnden. Om han bryter mot förbudet straffas han med upp till 15 dagar i fängelse åt gången.

– Om man varnat personen i fråga och haft samtal med honom om vikten att följa föreskrifterna, då har nämnden rätt att förverka del av villkorliga frigivningen, säger Anders Carlbaum, ordförande i övervakningsnämnden, till VK.

Beslutet är ovanligt då det i regel är så att de som avtjänat sitt straff generellt sett har rätt att vistas var de vill som alla andra. Men i det här fallet anser Kriminalvården och övervakningsnämnden att det finns behov att inskränka den rättigheten.

–  Lagen medger ju att det finns möjlighet att föreskriva vissa saker under den villkorliga frigivningen, säger Anders Carlbaum till VK.

Föreslog större område

Kriminalvården hade först föreslagit ett större förbudsområde men i slutändan ansåg övervakningsnämnden att Umeå och fem kommuner är vad som kan anses som ”nödvändigt och ändamålsenligt”, skriver VK.

Enligt tidningen har Niklas Lindgren själv inte tagit del av beslutet förrän under tisdagen och han har sedan rätt att överklaga det.

Västerbotten-kuriren skriver också att Kriminalvården anser att det är hög risk att Hagamannen begår sexualbrott igen. Kombinationen av att det bedöms att risken är hög för att han återfaller i brottslighet och att han ”torde vara känd till namn och utseende” med en hotbild mot sig är huvudskälen till att han portas från den stad där han spred skräck under flera år.

Mellan 1998 och 2000 polisanmälde sex kvinnor och en 14-årig flicka att de blivit överfallna och misshandlade i området Haga i Umeå. Fem år senare våldtogs och misshandlades ytterligare en kvinna svårt vid Tegsbron i Umeå.

Hagamannen fälldes för två våldtäkter, två grova våldtäkter och mordförsök samt två våldtäktsförsök. Domen blev 14 års fängelse med villkorlig frigivning tidigast juli 2015.

Publisert: