Goliat, 5, räddade livet på sin bror

1 av 7
NYHETER

MELLBYSTRAND. Ture, 20 månader, var nära att drunkna i havet.

Då blev storebror Goliat, 5, superhjälte – och räddade hans liv.

– Man är verkligen impad av vad som finns i en sådan liten kille, säger mamma Carolina Vennström.

Ture, 20 månader, hade ramlat i havet och kunde inte komma upp igen. Hans huvud låg under vattenytan. Då ryckte brodern Goliat, 5, ut - och räddade hans liv.

– Han var väldigt duktig. Man blir verkligen impad av vad som finns i en sådan liten kille, säger mamman Carolina Vennström, 31.

Långgrunt

Solnafamiljen hade i tisdags som vanligt gått till havet utanför sommarhuset i halländska Mellbystrand. Barnen gick ut i det låga vattnet vid hundstranden.

– De stod två meter ut i havet som är jättelånggrunt och jag tänkte att det nog inte skulle kunna hända någonting eftersom vattenytan slutar vid den minstes mage, minns Carolina.

– Ture tycker väldigt mycket om att bada och är väldigt orädd, vilket ju kan bli farligt. Vi brukar ha puffar med oss, men vi fick inte med dem denna gång eftersom jag tänkte att det bara var hunden som skulle bada.

Men när hon vände bort blicken för att få med sin obadsugne nakenhund i havet trillade Ture - och riskerade att drunkna.

– Det kan inte ha varit längre än 20-30 sekunder. Och när jag vänder tillbaka så ser jag att Goliat står och håller upp hans huvud ovanför vattenytan. Han måste ha ramlat så fort jag vänt bort huvudet – och inte kunnat ta sig upp själv, berättar Carolina.

”Det var helt naturligt”

Goliats favoritfigur är Hulken och för dagen är det en Spindelmannendräkt med extra skumgummimuskler som gäller. Men själv känner han sig inte som någon superhjälte.

– För honom var det bara helt naturligt, han förstod inte varför jag varit så skärrad, säger Carolina.

Goliat förklarar:

– Plötsligt var Ture borta, sen såg jag honom genom vattnet och kunde lyfta upp honom så att han inte drunknade. Sedan skrek jag: "Akut", som mamma lärt mig att göra.

– Han var inte speciellt tung. Jag har tränat mycket med min pappa som är tyngdlyftare. Han har muskler som är större än min dräkt.

”En superhjälte i familjen”

Medan barnen snabbt återgick till sin lek tänkte Carolina mycket på vad som hade kunnat hända. Nu vill hon uppmana andra föräldrar att hålla koll på sina barn kring Sveriges badstränder.

– Man kan verkligen inte vända bort blicken en halv sekund. Det var verkligen en ögonöppnare att det kan gå så otroligt snabbt, säger hon, och lägger till:

– Men det är fint att ha en superhjälte i familjen. Nu vet jag i alla fall att jag har en kille som har koll, som vet vad man ska göra när det behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Laholm