Läkare misstänks ha hållit kvinna fången

avJohn Granlund, Niklas Eriksson, Oskar Forsberg

1 av 7

ÖSTRA GÖINGE/STOCKHOLM. En läkare i 35-årsåldern misstänks ha rövat bort en kvinna i 30-årsåldern från Stockholm – till ett "bunkerliknande hus" i södra Sverige, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I dag häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för människorov.

– Min klient har till polisen bekräftat att han har genomfört vissa handlingar, säger mannens advokat Mari Schaub.

Sent på fredagskvällen greps en man i 35-årsåldern misstänkt för människorov. Enligt uppgift till Aftonbladet överlämnade han sig själv till Norrmalmspolisen. Tidigt på lördagsmorgonen anhölls han.

– Han är misstänkt för att ha bortfört en kvinna till annan plats i landet, där hon sedan har hållits mot sin vilja i en knapp vecka, säger chefsåklagare Peter Claesson som leder förundersökningen.

Gör vissa medgivanden

I dag begärdes mannen häktad i Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för människorov. I rätten beslutades att mannen ska beläggas med fullständiga restriktioner samt att en mindre sinnesundersökning ska göras, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Hans offentliga försvarare Mari Schaub uppgav under häktningsförhandlingarna att mannen medger att han gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande.

– Min klient samarbetar efter bästa förmåga med utredarna. Han har till polisen bekräftat att han genomfört vissa handlingar, säger hon. Han har vidgått olaga frihetsberövande.

Mannen i 35-årsåldern är utbildad läkare och är skriven på en gård i södra Sverige. Gården är sedan i lördags avspärrad berättar boende i trakten.

– Det kom tre polisbilar i lördags och spärrade av halva skogen, då blev man ju lite orolig. De sa ingenting om vad det handlade om.

– De ska ha letat efter någon jordkällare men det är ingenting som jag känner till att det finns där i området.

Bunkerliknande hus

Enligt Aftonbladets uppgifter ska läkaren i Stockholm ha lurat eller tvingat med sig en kvinna från Stockholm till huset i Skåne. Han ska ha rövat bort henne från en adress i centrala Stockholm lördagen den 12 september, enligt åklagaren.

– Man har bortfört en person från Stockholm och det har skett mot personens vilja. Så har hon också hållits mot sin vilja, säger Peter Claesson.

I Skåne ska kvinnan ha hållits inspärrad i ett ”bunkerliknande hus, inrett för att hålla någon fången”, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Han ska troligen ha drogat henne för att kunna hålla henne fången, säger uppgiftslämnaren.

Mannen är enligt polisen misstänkt för människorov men enligt uppgift till Aftonbladet finns misstanke om att kvinnan kan ha utnyttjats sexuellt under tiden i fångenskap.

”Långt förhör”

Samma dag som han greps ska han ha tagit med sig kvinnan från huset till Stockholm. De ska där ha uppsökt polisen tillsammans och baserat på kvinnans uppgifter greps mannen på platsen.

Kvinnan ska vara i 30-årsåldern och ska enligt Norrmalmspolisen inte ha behövt uppsöka sjukhus.

– Hon har varit med i ett längre förhör och ska efter omständigheterna må okej, säger stationsbefäl Thomas Westin.

Boende i trakten berättar för Aftonbladet att det finns två vägar till gården som nu är avspärrad – en som passerar andra bostadsfastigheter och en som går genom skogen.

– Vi har inte sett något särskilt den senaste tiden, inte förrän polisen kom.

Polisen ska under måndagen genomföra en teknisk undersökning inom det avspärrade området, enligt Thomas Westin vid Norrmalmspolisen.

Polisen har gjort en mycket stor avspärrning genom den täta skogen som omger läkarens hus. Det enda som vittnar om aktivitet i området är de många jakttorn som står med några hundra meters mellanrum.

Håller sig för sig själv

Bredvid läkarens boningshus ligger två andra huskroppar, en gammal lada och ett annat rött hus.

– I ett av husen har han sina träningsgrejer. Han håller på med bergsklättring, berättar en granne som brukar gå förbi huset på sin morgonpromenad.

Trots att grannen passerar läkarens hus varje dag har han aldrig sett eller hört något misstänkt.

– Nej, men han håller sig för sig själv. Det är också alltid fördraget i huset.

Polisens avspärrning sträcker sig långt in i den svårtillgängliga terrängen på alla sidor kring tomten. Såväl lövträd som barrträd växer tätt alldeles inpå läkarens tomt.

Tidigare har man uppgett att man letar efter en jordkällare eller liknande i området – platsen där läkaren kan ha hållit kvinnan fången.

ARTIKELN HANDLAR OM