A-kassa

I dag höjs taket i a-kassan

Av: 

Olof Svensson

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.

Foto: Magnus Sandberg

NYHETER

I dag träder en av regeringens tyngsta reformer i kraft: höjningen av a-kassan.

Arbetslösa kan nu få upp till 5 000 kronor mer i plånboken varje månaden.

– Ett mycket välkommet steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Nivån på a-kassan har länge varit en laddad politisk fråga. Taket har inte höjts sedan 2002 och endast var tionde arbetslös får ut 80 procent av lönen de hade innan de förlorade jobbet.

I våras beslutade regeringen att höja taket från 18 700 kronor till 25 025 kronor i månaden.

I dag träder reformen i kraft.

– Det här ger en större trygghet för alla som arbetar men också en större rörlighet på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Som mest kan de som förlorar jobbet nu få 5 000 kronor mer i månaden. Även grundersättningen höjs från 320 kronor till 365 kronor om dagen.

Viktigaste reformen på flera år

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar höjningen för den viktigaste reformen på flera år.

– Av de som blir arbetslösa i Sverige är en stor andel LO-medlemmar. Det är en stor trygghetskänsla att veta att man kan förlora jobbet utan att bli fattig, säger han.

Han lyfter även fram att det gynnar samhället i stort eftersom fler kommer våga byta jobb eller utbilda sig - vilket i sin tur leder till att andra kommer in på arbetsmarknaden.

Däremot tycker han att regeringen måste göra mer.

– Vi tycker att 80 procent av alla löntagare i Sverige ska ha minst 80 procent ersättning från a-kassa. Då handlar det om att man måste höja taket till omkring 28 000 kronor i månaden, säger han.

Öppnar för ytterligare förändring

Ett annat problem är att alldeles för många människor står helt utan a-kasseersättning. Av de 400 000 som är arbetslösa är det ungefär 110 000–120 000 som har a-kassa, resten är utförsäkrade eller har inte rätt till ersättningen.

– Vi vill att regeringen tittar vidare på hur man ska få a-kassan att omfatta alla på arbetsmarknaden, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Ylva Johansson vill att det ska bli lättare att kvalificera sig till a-kassan och öppnar för att ändra reglerna i framtiden. I dag väljer många som inte jobbar tillräckligt mycket att stå utanför kassan.

– Jag tycker man kan titta på om man stegvis kan kvalificera sig till försäkringen genom mer och mer arbete. Men det är något som ligger framför oss, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

A-kassa

Karl-Petter Thorwaldsson

LO, Landsorganisationen

Arbetslöshet