Inga turkiska marktrupper i Syrien

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Turkiet har inga planer på att skicka marktrupper till Syrien för att bekämpa Islamiska staten (IS).

Det säger premiärminister Ahmet Davutoglu till turkiska tidningen Hurriyet.

I stället oroas Turkiet av kurdiska YPG-milisens framgångar.

Turkiet har länge varit en motvillig medlem av den USA-ledda koalitionen mot IS, men gjorde en dramatisk helomvändning i förra veckan och inledde flyganfall mot jihadiströrelsens ställningar i Syrien. Dessutom har turkiskt flyg flera gånger anfallit kurdiska PKK:s baser i norra Irak.

Oroas av kurdiska framgångar

Ankara har även gett USA grönt ljus att använda sin bas i Turkiet som utgångspunkt för attacker mot IS. Davutoglu säger i intervjun att utgångspunkten är behovet av flygunderstöd till moderata syriska rebellstyrkor som bekämpar IS.

– Om vi inte ska skicka in egna markstyrkor, vilket vi inte tänker göra, så bör de styrkor som slåss på marken i samarbete med oss skyddas, säger den turkiske premiärministern enligt Reuters.

Han säger vidare att det kurdiska partiet PYD "har en plats i det nya Syrien" om det kapar banden till Assadregimen och inte stör Turkiet.

Den kurdiska YPG-milisen, som brukar räknas som PYD:s väpnade gren, har framträtt som den enda fungerande samarbetspartnern på marken för den USA-ledda alliansen. Men YPG:s framgångar har oroat Turkiet, som befarar att de ska stärka separatistiska drömmar hos kurder i Turkiet.

Extrainsatt Nato-möte

Nato har kallat alla 28 medlemsländerna till ett extrainsatt möte på tisdag, på begäran av Turkiet. Ankara har hänvisat till paragraf fyra, en sällan använd paragraf som ger medlemmar rätt att kalla till krismöte om de upplever sitt territorium, sitt politiska oberoende eller sin säkerhet hotad.

Det innebär enbart konsultationer och ger ingen garanti för agerande från försvarsalliansens sida, skriver Ritzau.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln