Våldsdådet i Onsala

”De var nära vänner, det är obegripligt”

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

Åklagare begär misstänkte mannen häktad

1 av 13

ONSALA. Mannen misstänks ha huggit ihjäl sin vän med en kökskniv när de skulle duka av bordet efter middagen, enligt Aftonbladets källor.

Flera uppgiftslämnare beskriver männen som nära vänner. Ingen förstår det som hänt.

– Det är obegripligt, säger en bekant till den misstänkte.

I eftermiddags begärde åklagare Ann-Christin Claesson mannen häktad.

Tipsa | Aftonbladet

De två vännerna hade enligt flera uppgiftslämnare ätit revbensspjäll under en parmiddag och skulle precis duka av bordet.

Då misstänks den nu anhållne mannen ha huggit sin vän rakt i bröstet.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det misstänkta mordvapnet en kniv som använts till middagen.

Polis och ambulans anlände i ilfart till villan men den huggne mannen var så allvarligt skadad att hans liv inte gick att rädda.

Flera barn ska ha blivit vittnen till det brutala knivmordet. Det vill emellertid inte polisen bekräfta.

– Det vi har sagt var att det skedde under en middagsbjudning. Men om det är barn som sett något eller inte, det kommer vi inte att kommentera, säger polisens pressinformatör Tommy Nyman.

Beskrivs som mycket goda vänner

Både den misstänkte och den döde är i 40-årsåldern.

Efter knivdådet i köket hemma hos vännen begav sig den misstänkte mannen hemåt. På vägen misstänks han ha gått in hos sin granne och knivhuggit honom och hans sambo svårt. De vårdas nu på sjukhus med livshotande respektive allvarliga skador.

Motivet är i nuläget oklart men den misstänkte mannen ska, enligt källor med insyn i utredningen, ha mått dåligt den senaste tiden.

Han beskrivs annars som en familjefar med ordnade hemförhållanden. Han var fram tills i höstas engagerad i ett företag.

– Han ska ha gjort bra med pengar där, säger en bekant till mannen.

Under den tidiga hösten hoppade emellertid mannen av företagets styrelse.

Även den mördade mannen var företagare men i en annan bransch.

Flera av varandra oberoende källor beskriver honom som en av den misstänkte mannens bästa vänner.

De delade ett intresse i att paddla kanot och umgicks ofta, såväl ensamma som tillsammans med sina respektive. Ingen som Aftonbladet talat med vittnar om någon osämja mellan männen och familjerna. Tvärtom ska den nu döda mannen ha försökt stötta den före detta företagaren när han mådde dåligt, enligt vad Aftonbladet erfar.

– Det är obegripligt, det som skett. Den döde var en av hans bästa vänner, säger en bekant till den mordmisstänkte mannen.

Han berättar för Aftonbladet att de sågs för bara några dagar sedan.

– Han var då precis som vanligt. Något måste ha slagit slint i huvudet på honom.

Oklar koppling till skadade

Polisen vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen ska ha mått psykiskt dåligt den senaste tiden.

Polisen har beslagtagit det misstänkta mordvapnet men kan inte bekräfta uppgifterna om att vapnet är en kökskniv som vännerna använt vid middagen.

Polisens pressinformatör Tommy Nyman bekräftar att den misstänkte varit vän med den mördade mannen. Men när det gäller grannparet är det mer oklart.

– Den dödade mannen och den misstänkte gärningsmannen är bekanta med varandra. Huruvida gärningsmannen är bekant med de två som är allvarligt skadade, det framgår inte, säger han.

Polisen hoppas under de närmsta dagarna att få svar på flera frågor kring ett eventuellt motiv.

Han är anhållen, misstänkt för mord och två fall av mordförsök. Under söndagen hölls förhör med mannen, men varken polisen eller mannens försvarare vill berätta hur han ställer sig till anklagelserna.

Begärdes häktad idag

I eftermiddags lämnade kammaråklagare Ann-Christin Claesson in en häktningsframställan till Varbergs tingsrätt.

– Utredningsläget är gott men det är fortfarande många utredningsåtgärder som ska vidtas i det här ärendet för att vi ska få en klar bild av händelseförloppet. Vi har ännu inte heller kunnat klarlägga något motiv till brotten, säger hon i en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM