Morden på Utøya

Massmördaren Breivik: ”Jag får inte gifta mig”

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har stämt norska staten för ”brott mot de mänskliga rättigheterna”.

Enligt honom får han inte träffa någon, inte laga mat och nakenvisiteras ofta.

– Jag är nära på att knäckas nu, säger Breivik.

I dag fortsatte rättegången mellan terroristen Anders Behring Breivik och den norska staten. Breivik anser att hans mänskliga rättigheter kränks under tiden i fängelset i Skien.

På onsdagsförmiddagen framträdde Breivik själv i den tillfälliga rättssalen i fängelset gymnastiksal. Där berättade Breivik om att han isolerats och hur skadligt det varit för honom. Nu tror han att han ”kommer att mördas” inom två år.

– Jag tror att många människor inte skulle överleva så länge som jag har gjort. Staten försöker mörda mig, sa han i rätten, och menar att om han tar livet av sig så är det staten som dödat honom.

Han för noggrant protokoll på hur de behandlar honom. Bland annat ska massmördaren ha nakenvisiterats 885 gånger och handfängslats 2 300 gånger. Dessutom klagar han på hur dålig luft cellen har, att den är alldeles för mörk och hur han tvingats dricka kallt kaffe i två år.

Och i mars 2015 fick han inte längre ta emot brev.

– Det tog knäcken på mig. Mina styrkereserver tog slut i december.

Breivik vill gifta sig

Den dömde massmördaren hävdar att staten dessutom nekat honom besökskontroll i fem år och säger att ”livet blir meningslöst när man nekas mänskliga relationer”.

– De påstår att ingen vill träffa mig, men jag har fått 3 500 beundrarbrev, så det finns människor som vill träffa mig. Jag har valt 200 som jag tillåtit att de skulle få besöka mig. Samtliga 200 har inte godkänts.

Senast han hade kontakt med en nära vän var 2012. Inte heller familjen har han haft någon kontakt med.

– Jag har varit nära att knäckas flera gånger och jag är nära att knäckas nu, säger han.

Han fortsatte med att klaga på att han inte får publicera böcker, han får inte svara på brev och att han fram tills nu har nekats rätten att ingå äktenskap.

– Hur kan det skada att jag gifter mig med en nationalisocialistisk kvinna och får tre eller fem nationalsocialistiska vänner?

Nu kräver Breivik att han ska få ta emot brev, etablera vänskap, få besök av vänner och få publicera sina böcker.

– Jag har blivit behandlad som ett djur i fem år. Jag vill att staten i sådana fall ska stå för det och säga rakt ut att jag förtjänar att bli torterad.

Expert: kan göra dåd igen

Ett bevis på att staten utsätter honom för tortyr är, enligt honom, att han börjat gilla realityserien Paradise hotel.

– Det är ett klart tecken på att jag blivit skadad.

Psykiatrikern Randi Rosenqvist tycker inte att Breivik bör umgås med andra och tror då att ”han kan vara en fara för sitt eget liv”. Hon har även undersökt huruvida Breivik skulle utgöra fara för samhället och hon tror att han skulle kunna utföra dåd i framtiden.

– Han har ju betecknat dessa terrorhandlingar som fyrverkeri, något som jag finner osmakligt. Det är sannolikt att det kommer en dag då han vill skapa ett nytt fyrverkeri, säger hon.

Måndag var den första rättegångsdagen mot norska staten. Den inledde Breivik med att höja armen i en nazihälsning.

Anders Behring Breivik mördade 77 personer den 22 juli 2011 – de flesta av dem var politiskt aktiva ungdomar på sommarläger på Utøya utanför Oslo.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Tidslinje: Behring Breivik – terrordåden och efterspelet

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik

Oslo