Bränderna på asylboenden

Brand på planerat flyktingboende

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i natt.

Det fanns planer på att göra om sommarkollot till flyktingboende.

– Vi kommer att utreda det som mordbrand, säger Mia Magnusson, biträdande vakthavande befäl vid Eskilstunapolisen.

Samtidigt skärper nu polisen och kommunen bevakningen vid flyktingboenden.

Tipsa | Aftonbladet

Räddningstjänst och polis åkte ut till Sågarsvedets sommarkoloni utanför Ärla, Eskilstuna, vid 23-tiden på fredagskvällen efter larm om en kraftig brand.

Huvudbyggnaden nedbrunnen

Huvudbyggnaden ska ha varit övertänd och räddningstjänsten kunde inte rädda den.

– Huvudbyggnaden har brunnit ned, säger Mia Magnusson, biträdande vakthavande befäl vid Eskilstunapolisen.

Inga personer fanns i byggnaden, uppger polisen.

Kommunen har nyligen undersökt möjligheten att omvandla sina sommarkolonier till flyktingboenden. Inga beslut är fattade men Sågarsvedet var en av kolonierna som man tittade närmare på, skrev Eskilstuna-Kuriren tidigare i oktober.

Planer på omvandling till flyktingboende

Uppgiften bekräftas av Johan Levin, presstalesperson på polisen region Öst.

– Det ska vara en planerad tillfällig bostad för asylsökande, säger han.

Johan Levin uppger att polisen i regionen har vidtagit säkerhetsåtgärder vid nuvarande flyktingboenden sedan tidigare, men att inget av dem angripits.

Efter nattens händelse kommer polisen tillsammans med kommunen skärpa bevakningen vid de ställen som redan är tillfälliga flyktingboenden.

– Vi har tack och lov varit förskonade. Nu vet vi inte om detta är ett angrepp eller om det finns någon annan orsak, men vi kan inte avvakta den tekniska undersökningen innan vi ser över säkerheten.

Området vid brandplatsen är avspärrat och vaktas av polis i väntan på att den tekniska undersökningen ska kunna genomföras.

Politiskt bråk

Den senaste tiden har det varit en rad misstänkta brandattentat mot flyktingboenden eller byggnader som är tilltänkta flyktingboenden.

Tidigare på fredagen utspelade det sig ett politiskt bråk med koppling till bränderna på flyktingboenden. Migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerade starkt över att Sverigedemokraterna i Lund lade ut kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook.

"I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!", skriver han på Twitter. Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, avfärdade att publiceringen skulle innebära en risk för nya attentat.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.
Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränderna på asylboenden

Eskilstuna