Utredare bekräftar medveten krasch

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Analysen av den andra svarta lådan bekräftar att andrepiloten Andreas Lubitz, 27, kraschade Germanwings-planet medvetet.

Han ska dessutom flera gånger ha ökat hastigheten in i bergväggen.

Det uppger den franska myndigheten BEA.

Andreas Lubitz kraschade av allt att döma Germanwingsplanet i Alperna.
Foto: AP
Andreas Lubitz kraschade av allt att döma Germanwingsplanet i Alperna.

Utredarna till Germanwings-kraschen har analyserat planets färdskrivare, den andra så kallade svarta lådan, som hittades igår efter nio dagars sökande.

Färdskrivaren kan ge utredarna värdefull information om vilka justeringar som gjordes på autopiloten, och vilken fart och höjd som planet höll.

"En första analys visar att piloten i cockpit använde autopiloten för att gå ner på 30 meters höjd. Under tiden ändrade piloten autopilotens inställningar flera gånger för att öka flygplanets hastighet.", skriver den franska myndigheten BEA i ett uttalande, enligt Sveriges Radio.

Bekräftar den första analysen

Den franske åklagaren Brice Robin uppgav redan förra veckan att Lubitz sannolikt tog med sig 149 personer in i döden medvetet.

Detta efter att den första svarta lådan med röstinspelningen inifrån cockpit analyserats.

– Han vägrade att öppna dörren till cockpit och han andades som vanligt till slutet. Han var iskall, han sa inte ett ord, sa Robin då.

Igår berättade tyska åklagare att Andreas Lubitz gjort internetsökningar på självmord och cockpitdörrens säkerhetsystem.

Publicerad: