Iran

Obama: Israel ska ha starkare militär än Iran

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Obama säger att han ska se till att Israel behåller ett militärt övertag gentemot Iran.

Uttalandet kommer efter israelisk kritik mot kärnavtalet med Iran.

– Om någon bråkar med Israel, då kommer USA stå där, säger han till New York Times.

Under förra veckan slöt Iran, USA och fem andra stormakter ett avtal om den iranska kärnenergin. Teheran lovar att sakta ned sina nukleära ambitioner och väst lovar i gengäld att släppa på de ekonomiska sanktionerna mot landet.

Avtalet har retat upp den israeliska regeringen och Benjamin Netanyahu har sagt att man aldrig kan tolerera ett avtal som ger Iran handlingsutrymme att utveckla kärnvapen.

USA:s president Barack Obama säger till New York Times att avtalet varit viktigt eftersom det ger en unik chans att försöka lösa spänningen kring Irans kärnenergiutveckling. Samtidigt förstår han Israel oro på grund av den geografiska närheten till Iran.

– Men vad jag skulle vilja säga till dem (Israel, red.anm.) är att jag inte bara är fullt inriktad på att se till att de bibehåller det militära övertaget och kan avvärja varje framtida attack. Jag är också beredd att göra utfästelser som gör det klart för alla i närheten, inklusive Iran, att om Israel attackeras av någon stat så kommer vi stå vid Israels sida, säger Obama.

Samtalen om Irans kärnenergiprogram väntas fortsätta och inte slutföras förrän i slutet av juni i år. De preliminära avtalet som slöts förra veckan slår fast att Irans kapacitet skruvas ned och att mindre uranium får anrikas. Fler oberoende inspektioner av internationella experter ska också göras i Iran.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Barack Obama

Israel

USA

Benjamin Netanyahu

Kärnkraft