Flygkraschen i Alperna

Arbetar under tidspress i svår terräng

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Nu byggs en väg till olycksplatsen

Det kan ta månader att identifiera alla offren i kraschen i de franska alperna.

Hittills har dna från 78 av de omkomna påträffats och 50 av dem är identifierade, rapporterar Stern.

Nu bygger man en väg till platsen som ligger i en svårtillgänglig terräng.

Och man arbetar under tidspress.

Vrakdelarna ligger utspridda över ett område som är fyra hektar stort. Höjdskillnaderna är 200 meter och det finns 60 meter djupa skrevor som är uppemot 300 meter breda.

I denna mycket svåra terrängen pågår sedan snart en vecka tillbaka ett intensivt arbete med att säkra dna-spår där inte en enda kropp är intakt. Man måste också ta hand om de tusentals spillrorna efter vraket som ligger utspridda efter den våldsamma kraschen.

Provisorisk väg

Räddningsledare Frederic Petitjean har tidigare berättat för Le Parisien att när de i tisdags i förra veckan flög över området, såg de lätt rök där de hade förväntat sig att se eldsflammor. De kunde inte tro att det handlade om en flygkrasch.

– Vi såg vrakdelar men så små att vi trodde att den första informationen vi hade fått var fel och att det kanske rörde sig om en traktorolycka.

Enligt Frederic Petitjean är arbetet mycket svårt.

– Eftersom det inte fanns någon hjälp att organisera, koncentrerade jag mig på säkerheten för personalen. Deras arbete är väldigt komplicerat. Området är kuperat, med lös jord och halka.

Det har också varit mycket svårt att ta sig till platsen. Nu arbetar man därför med att bygga en provisorisk tillfartsväg så att arbetsfordon kan ta sig till platsen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dna, tatueringar och piercings

Samtidigt jobbar polisen med att samla in dna från offren i deras hem. Det handlar om att samla in hårborstar, tandborstar och andra personliga tillhörigheter som sedan kan jämföras med dna som samlats in på olycksplatsen. Man efterfrågar också information kring exempelvis tatueringar, piercings och liknande information som kan vara till hjälp i arbetet med att identifiera offren, rapporterar Bild.

Ungefär femton team arbetar med att säkra bevis och söka efter kroppsdelar. Man har påträffat dna från 78 personer och 50 av dessa har blivit identifierade.

Man arbetar under tidspress. Om ungefär en vecka går tiden ut och skälet till det är dna snabbt kommer brytas ner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygkraschen i Alperna

Frankrike

Alperna