Nasa testar ett flygande tefat

1 av 3
NYHETER

I dag testade Nasa sin senaste rymdfarkost.

Med sin speciella form är den omdiskuterad av allt från ufo-jägare till forskare.

Det är nämligen ett flygande tefat.

På tisdags eftermiddagen tog Nasa:s senaste projekt Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) nya steg. Tack vare sin speciella form, som påminner om ett flygande tefat, ska LDSD kunna landa säkert på himlakroppar i yttre rymden.

Tefatsformen minskar farkostens hastighet vilket gör att Nasa tror den ska kunna användas för att landa på till exempel Mars eller en asteroid. På farkosten finns även den största bromsfallskärm som någonsin använts i överljudshastighet.

– Det här rymduppdraget ska testa banbrytande teknologi som gör att stora nyttolaster kan landa säkert på Mars eller andra himlakroppar, skriver Nasa i ett uttlanade.

Testar inför det stora testet

Testet genomfördes på rymdbasen Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien.

Förhoppningen är att i juni kunna skjuta upp LDSD till en höjd på drygt fyra mil. Det är så nära rymden det går att komma utan att tappa jordens dragningskraft.

Väl där vill de testa farkostens funktioner under en nedstigning. Farkostens storlek ökar successivt under uppskjutet med hjälpa av en serie ballonger. Den använder sin form och uppbyggnad för att effektivt minska hastigheten under nedstigningen.

I juni 2014 genomfördes den första uppskjutningen av tre planerade för LDSD.

– Det var ett bra test utan några överraskningar. Vi lär oss nya saker hela tiden och vi måste utvecklas, sa Ian Clark, principal investigator för LDSD, efter testet.

Testet i dag var ett "spinntest" för att se hur farkosten hanterar snurrörelsen, det var alltså inget uppskjut.

Här kan du se Nasa:s sändning som startar ca 20.30 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nasa

Rymden