Helig sköldpadda i Vietnam har dött

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
Sköldpaddan fångades in 2011 då den fick vård för skador i halsen.
Foto: AP
Sköldpaddan fångades in 2011 då den fick vård för skador i halsen.

Det råder landssorg i Vietnam efter att en utrotningshotad jättesköldpadda hittats död.

Sköldpaddan var nämligen helig och anses vara en symbol för landets självständighet.

Jättesköldpaddan hittades död i Hoan Kiem-sjön i centrala Hanoi under tisdagen, rapporterar AFP, som hänvisar till statlig media.

Djuret, som tros ha varit mellan 80 och 100 år gammalt, var en av ytterst få exemplar av den akut hotade swinhoei-arten. Den speciella sköldpaddan spelar en nyckelroll i Vietnams mytologi och anses vara en symbol för landets självständighetskamp.

Efter dödsbudet uttryckte många vietnameser sin sorg på bloggar och sociala medier.

– Jag känner mig tom. Mina barn och barnbarn kommer bara att få lära sig om sköldpaddan från legenderna, skriver skribenten Duong Nguyen på sajten VNExpress.

Dåligt omen

Många menade dessutom att sköldpaddans död är ett dåligt omen inför det styrande kommunistpartiets femårskongress, som inleds på torsdag. Myndigheterna ska dessutom ha försökt stoppa de första nyheterna om sköldpaddans död, skriver AFP.

Historien om sköldpaddan är något som alla vietnamesiska barn får lära sig i skolan. På 1400-talet avvärjde kejsaren Le Loi en attack från Kina. Efter segern gav sig ledaren ut på en båttur då en gyllene sköldpadda steg till ytan och snappade åt sig ledarens svärd innan den dök ner i djupet. Enligt legenden har sköldpaddan varit svärdets väktare sedan dess och Hoan Kiem, som sjön heter, betyder ungefär ”Det förlorade svärdets sjö”.

Myndigheterna ska nu besluta vad som ska göras med den döda sköldpaddan och utesluter inte en balsamering.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN