Misstänks för mord på IS-terrorister - hyllas samtidigt

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Holländske Jitske Akse misstänks för att ha mördat IS-terrorister. (Bilden har maskats av bildbyrån).

Holländske Jitse Akse misstänks för att ha mördat IS-terrorister.

Polisen utreder hans gärningar samtidigt som han hyllas på nätet.

– När man ser vad de gjort… genom att döda en IS-krigare så räddar jag förmodligen dussintals liv, säger Akse till nederländska Leeuwarder Courant.

Jitse Akse, 47, reste till Syrien för att strida med den kurdiska väpnade gruppen Folkets försvarsenheter (YPG) mot terrororganisationen Islamiska staten.

– Jag fick ett ryskt prickskyttegevär, en Dragunov, som jag sköt IS-krigare med från ett vattentorn. Rätt hanterat kunde jag skjuta 1 300 meter, säger Akse till den nederländska tidningen Leeuwarder Courant.

Han vill helst inte gå in på om och hur många terrorister han skjutit, men säger att det är mer än två stycken.

Akse, som tidigare tjänstgjort inom militären, sökte sig till Syrien då han hade svårt att anpassa sig till ett liv i det civila.

– Jag kunde inte riktigt hitta min rytm. Jag är inte skapt för att jobba på fabrik eller kontor, säger han till Leeuwarder Courant.

”Är inte holländsk soldat”

Under större delen av 2015 var Akse i Syrien och stred mot IS. I november förra året åkte han tillbaka till Nederländerna för att vila upp sig, för att sedan återvända till YPG.

I onsdags greps han av polisen i Nederländerna, misstänkt för mord på IS-terrorister. I fredags ställdes han inför en häktningsdomare som tog beslut om att han ska försättas på fri fot, men att hans pass ska beslagtas och att han en gång i veckan ska anmäla sig hos polisen.

”Det finns en viktig skillnad mellan nederländska medborgare som reser till Syrien för att på egen slåss mot IS och holländska soldater som utbildar irakiska och kurdiska styrkor, inklusive Peshmerga”, säger den nederländska åklagarmyndigheten i ett skriftligt uttalande.

Man förtydligar skillnaden mot den nederländska insatsen i regionen, som sker på begäran från den irakiska regeringen – vilket utgör laglig grund för att skicka trupper till landet.

”Ge honom medalj”

Jitse Akse får som nederländsk medborgare inte använda våld i annat fall än nödvärn, än mindre döda någon, säger åklagaren. Att döda IS-terrorister kan därför leda till att han åtalas för mord.

Åklagaren väntar nu på polisens förundersökning i ärendet för att sedan ta beslut om Akse ska åtalas eller inte.

I Nederländerna har rättsprocessen mot Akse rört upp känslor och många tycker att han i stället bör belönas, rapporterar tv-bolaget RTL Nieuws.

”Ge honom medalj”, ”Hjältar bestraffas, barbarer belönas” och ”Han borde få en staty rest för sin insats” är några exempel på hur sociala medier-användare uttryckt sig i landet.

En namninsamling som startats för att visa stöd för Jitse Akse har i skrivande stund mer än 40 000 underskrifter.

Publicerad: