Svamprecept

Experten: ”Dödliga svampen kan förväxlas med champinjoner”

NYHETER

I den regniga sommaren frodas svamparna – även de farliga.

Natten till söndag fördes en man till sjukhus i Linköping efter en svampförgiftning.

– Det är lätt att förväxla champinjoner med vit flugsvamp, säger svampexperten Michael Krikorev.

Den regniga svenska sommaren har gjort 2015 till ett superår – för svampar. Men det gäller att hitta rätt bland de över 10 000 sorter som finns i Norden.

– Av dessa är hundra stycken matsvampar, något hundratal till som är ätliga – och fem-sex stycken som är dödligt giftiga, säger Michael Krikorev, grundare till svampguiden.com.

– I år kom svampen tidigt, men då kommer alla giftsvampar också. Vit och lömsk flugsvamp samt toppig giftspindling – de är väl de tre farligaste av vanliga svampar i Sverige.

Champinjon lik vit flugsvamp

Under natten till söndagen förgiftades en man i 45-årsåldern i Linköping och fick föras till sjukhus – efter att ha ätit vit flugsvamp.

– Jag vet inte vad han trodde att han åt men champinjoner är ju det vanliga och det går ju även att ta fel på champinjoner och en svamp som heter vit skivling. De kan vara väldigt lika. De kanske inte är så vanliga i Sverige men det finns, säger Michael Krikorev.

Symptomen kan ta ett dygn

Det var vid halv två-tiden på morgonen som mannen ringde SOS. Men kramperna var så kraftiga att han inte kunde prata. Efter att operatörerna hört honom ansträngt andas i telefonluren i nästan två timmar lyckades han tillslut berätta sin adress och hämtas av ambulans. Troligtvis hade han fått i sig giftsvampen långt tidigare på dagen.

– Symptomen kommer ofta sent. Åtta timmar är det tidigaste, sen kan det ta uppemot 24 timmar innan man får symptom, säger Michael Krikorev.

– Då blir det ju kramper, illamånde, kräkningar och diarre. Sen känns det kanske att man är på bättringsvägen men någon dag senare insjuknar man igen – det är typiskt för vit flugsvamp.

”Levern tar stryk”

Börjar man må illa kort efter att man ätit en dålig svamp är den goda nyheten att det nog rör sig om en mindre allvarlig förgiftning – eftersom de riktigt farliga gifterna tar längre tid att börja verka. Om man inser att man ätit giftsvamp inom någon timme så bör man kräkas. Efter det är det bara att åka till sjukhuset, säger Michael Krikorev.

– Det är levern som tar stryk i första hand. Antingen så dör man eller så får man transplantera levern eller gå i dialys. Men man kan också klara sig om man har tur – det finns ju ett antal mediciner som man kan sätta in.

Krikorev uppskattar att ett 20-tal i Sverige har dött av giftiga svampar sedan 50-talet.

Fyra dödliga svampar – som liknar ätbara svampar

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svamprecept

ÄMNEN I ARTIKELN

Svamprecept

Djur & natur