Nya vittnen förhörda om Palmemordet – har vallats på mordplatsen

Nu bekräftas att poliser med walkie-talkier haft en operation Stockholm under natten då Palme dog.

Samtidigt avslöjar Expressen att två nya vittnen förhörts om mystiska män de sett vid platsen, enligt en ny Palme-bok av författaren Gunnar Wall.

– På ett hotfullt och bryskt sätt avvisar han oss från platsen, han hötter med handen nästan aggressivt. I högra handen hade han en walkie-talkie som han höll mot örat, säger ett av vittnena till Expressen.

Polisspåret i Palmeutredningen är både omskrivet och omdebatterat, bland annat när Aftonbladet skrev helt nya uppgifter om företagsledaren och vapenexperten Johan som tillfrågades om han vill skjuta Palme.

I en ny bok av Gunnar Wall, författaren bakom flera Palme-böcker, bekräftas att poliser bedrivit en hemlig operation under mordnatten. Och mannen som bekräftar uppgifterna är Olof Palmes nära vän Ulf Dahlsten, statssekreterare vid tillfället för mordet.

Hade utretts

Han bekräftar nu uppgifterna från en lång rad vittnen som pekat ut mystiska män med walkie-talkier under mordkvällen. Männen ska ha varit poliser som befunnit sig i området för en operation, vilket ska ha varit känt av utredarna redan kort efter mordet, enligt Gunnar Walls nya bok vilket Expressen rapporterat.

– Ja, jag fick höra av polisen vid den här tidpunkten, som är ett antal år sedan, att de hade kollat upp att det pågick en polisspaning i området. Med ett antal som hade walkie-talkies. Jag tolkade det som en knarkspaning, men det där grävde jag aldrig i. Det var bara som de berättade, säger Ulf Dahlsten till tidningen.

Palmegruppen hade då uppgett för Dahlsten att man undersökt och avfärdat gruppen av poliser som misstänkta för Palmemordet.

I Gunnar Walls nya bok avslöjas också nya vittnen som redan bara dagar efter mordet 1986 kontaktat utredarna men aldrig förhörts. Efter Gunnar Walls nya granskningar har paret både förhörts och fått genomgå vallning på mordplatsen för att peka ut och beskriva sina observationer.

Utrett av Palmegruppen

Vid två tillfällen ska paret ha observerat män med walkie-talkier, först vid Norra Latins skolgård där en man hotfullt och bryskt viftade bort dem när de försökte parkera för att se en föreställning med Owe Thörnqvist i närheten.

I stället parkerade de vid Tunnelgatan, nära den plats där Palme senare sköts. Även där såg de en man med walkie-talkie, tillsammans med ytterligare en person.

– Jag minns att jag kommenterade det ungefär: Vad konstigt, där står ju en till med walkie-talkie, säger ett av vittnena till Expressen.

För Palmegruppen ska pensionärsparet nu har fått redogöra för vad de sett och gjort rörelseschema över hur männen rört sig.

Palmegruppen har inte velat kommentera de nya uppgifterna.

Publisert:

LÄS VIDARE