Peter Springare

Stå upp för Sverige-gruppens grundare kan dömas till fängelse

Av: 

Andreas Ekström

NYHETER

En av Facebook-gruppen Stå upp för Sveriges grundare riskerar att få fängelse för att inte ha raderat rasistiska kommentarer.

– Personen åtalas för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, säger kammaråklagare Maria Estberg.

Gruppen bildades först som stöd för polisen Peter Springare, som skrev i ett Facebookinlägg att personer med invandrarbakgrund var vanligast förekommande i de brott som han utredde.

Inlägget fick stor uppmärksamhet i svensk media och han anmäldes för hets mot folkgrupp. I samband med detta bildades gruppen Stå upp för Peter Springare som sedermera skulle bli gruppen Stå upp för Sverige, som i dag har över 167 000 medlemmar.

– Vissa kommentarer har varit grov hets mot folkgrupp och de har fått stå kvar under lång tid. Jag anser att personen haft skyldighet att radera kommentarerna, säger kammaråklagaren.

För knappt två år sedan anmäldes personen av Näthatsgranskaren för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, så kallade BBS-lagen.

Enligt lagen är det inte bara personer som som kan dömas för brott. Även en person som ligger bakom en digital anslagstavla är ansvarig för det som skrivs och kan därmed dömas för brott. Lagen säger att de som är ansvariga för en anslagstavla är skyldiga att ta bort kommentarer som kan vara olagliga inom rimlig tid.

Lagen kom redan för tjugo år sedan men det finns fortfarande ingen dom.

– Vad jag vet är det ingen som har blivit dömd för det här. Går det ända till Högsta domstolen kan det bli ett prejudikat, säger Maria Estberg.

Aftonbladet har sökt gruppens grundare utan framgång

 

Fotnot: I ett tv-inslag som tidigare låg i denna artikel uppgavs felaktigt att Peter Springare dömts för hets mot folkgrupp. Han blev däremot anmäld för hets mot folkgrupp, vilket återges i denna text.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Omdebatterade Facebookgruppen läggs ned – efter hat

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Springare

Åklagarmyndigheten

Hets mot folkgrupp

Facebook