Säpo

Misstänkt spion greps under möte i Stockholm

Säpo: Kan ha värvats av rysk underrättelseofficer

Av: 

Isabelle Nordström

Ebba Thornéus

NYHETER

En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer.

Personen greps under ett möte i Stockholm på tisdagskvällen, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

– Detta är ett så pass känsligt ärende att jag inte vill säga något, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Personen greps vid ett möte på tisdagskvällen i centrala Stockholm.

– Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande.

Den anhållne personen arbetar inom en högteknologisk industri i Sverige. Säpo skriver i pressmeddelandet att man vet att personens arbetsuppgifter är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att ett tiotal personer är misstänkta för inblandning i ett nätverk som haft ett samröre med varandra som fått Säkerhetspolisen att misstänka att verksamheten kan skada rikets säkerhet. Kammaråklagaren Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål säger att mannen som anhölls under tisdagen inte har med utredningen av detta nätverk att göra.

– I nuläget finns det absolut ingen koppling mellan dessa ärenden och jag skulle bli mycket förvånad om de hängde ihop, säger han.

I övrigt vill Mats Ljungqvist vill inte kommentera något kring den pågående utredningen.

– Detta är ett så pass känsligt ärende att jag inte vill säga något, säger han.

Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

– Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Säpos Daniel Stenling.

Enligt Expressen omhändertogs ytterligare en man inledningsvis, men han försattes på fri fot efter att han hävdat rysk diplomatisk immunitet.

Uppgifter som Mats Ljungqvist inte vill kommentera.

Senast på fredag ska åklagaren ta ställning till om den anhållne personen ska begäras häktad eller inte.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Säpo

LÄS VIDARE

Tiotal misstänkta i Säpo-utredning av hemligt nätverk

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Stockholm

Ryssland

Spioneri

AB Voice