Brand i industrilagerlokal

NYHETER

En kraftig brand har under dagen rasat i en lagerlokal som bland annat disponeras av polisen i Mölndal utanför Göteborg.

Ännu sent på kvällen uppmanades boende i närheten av Åbro industriområde att hålla sig inomhus.

– Vissa delar står kvar, men både brand och rökspridning har förekommit i hela byggnaden, säger Jonas Olsson på Räddningstjänsten Storgöteborg.

1 av 4 | Foto: Anders Deros

Larmet om branden kom in strax före klockan 16. Några minuter senare syntes rökpelaren från platsen över stora delar av Göteborg.

Räddningstjänsten Storgöteborg hade till en början åtta enheter plus en ledningsbil från fyra stationer på plats. Under eftermiddagen skickades fler räddningsfordon till branden och vid 17.30-tiden var personal från sex stationer på platsen.

– Vi har gått ut med VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) och uppmanat folk i närheten att stanna inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Det är väldigt mycket rök i området, sa Johan Lindström på Räddningstjänsten Storgöteborg.

”Brinner mycket kraftigt”

Till en början uppgavs byggnaden vara bortom räddning, men under räddningsarbetet väcktes ett visst hopp om att kunna rädda delar av den.

Vid 22-tiden var branden under kontroll.

– Vi har några enheter kvar och de kommer nog att vara där hela natten. Men vi har börjat avveckla våra styrkor, säger Jonas Olsson, stabsbiträde på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Han fortsätter:

– Vissa delar står kvar, men både brand och rökspridning har förekommit i hela byggnaden.

Sent på kvällen uppmanas boende i närområdet fortfarande att hålla sig inomhus.

– Det kvarstår så länge vi har rökutveckling, säger Jonas Olsson.

Undersökningslokal

Flera olika företag och organisationer har haft verksamhet i byggnaden, bland andra polisen.

– Vi har någon undersökningslokal i byggnaden som vi kan använda när vi ska göra undersökningar av större saker. Det är ingen lokal som används dagligen, säger presstalesman Peter Adlersson.

Kan det finnas utredningsmaterial i byggnaden?

– Det ska det inte göra, men det kan jag inte heller svara på just nu, säger Peter Adlersson.

Enligt polisens vakthavande befäl Göran Carlbom används lokalen bland annat av polisens tekniker som undersöker beslagtagna bilar.

Vittnet Amanda Andersson bor på andra sidan motorvägen från branden. Även där låg röken tjock.

– Det är tjock, väldigt svart rök som ligger över en del av lägenheterna. Det luktar frätande, nästan som efter fyrverkerier, säger Amanda och berättar att polisen har varit i deras område.

– Mina föräldrar var ute på gården när polisen sa till alla att gå in och stänga fönster och ventilation. Alla skulle gå in.

Förundersökning om grov mordbrand

Enligt polisen finns det inga uppgifter om personskador.

– Enligt poliser som jobbar i lokalen finns det inte heller något farligt material där, åtminstone inte i våra lokaler, säger presstalesman Peter Adlersson.

På kvällen var det fortfarande oklart hur branden startade. Polisen kommer att inleda en förundersökning om grov mordbrand.

– Byggnaden kommer att spärras av för att göra en teknisk undersökning. Men det kommer gissningsvis inte kunna göras förrän på fredag, när branden är släckt och det svalnat, säger Peter Adlersson.

– Vi kommer inleda en förundersökning om grov mordbrand, det är stora värden som brinner upp. Sedan får vi se vad utredningen säger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Mölndal