Råttinvasion i Malmö: ”Fler råttor än invånare”

avSusanna Nygren

Råttor springer över gårdsplanen, klättrar på husväggar och skrämmer barn.

Bostadsområdet på Ramels väg har stora problem med råttor.

Men det är inget enskilt problem där –  i Malmö pågår en råttinvasion.

– Antalet anmälningar om råttor har ökat med 15 till 20 procent första halvåret i år. De finns överallt, säger Ola Severin, gruppledare, Anticimex

1 av 6 | Foto: Krister Hansson
– Jag ser dem varje kväll. Jag äcklas av det, säger Najiba Ayubi, 36, som har bott på Ramels väg i 20 år.

Rana Khaizaran, 12, var med om en hårresande upplevelse i måndags. När hon skulle gå till butiken och handla åt sin mamma kom plötsligt en råtta springande ut ur en buske.

Råttan tog sats och hoppade över Ranas fot. Sedan rusade den vidare in under en buske. 

– Jag blev jätterädd. Mitt hjärta dunkade jättemycket, säger Rana Khaizaran. 

Råttdramat inträffade i bostadsområdet vid Ramels väg i bostadsområdet Rosengård. Där har det varit stora problem med råttor den senaste tiden. 

– Jag ser dem varje kväll. Jag äcklas av det, säger Najiba Ayubi, 36, som har bott på Ramels väg i 20 år.

Hon menar att råttorna är ett nytt fenomen. 

– Jag har inte sett så mycket råttor här tidigare men nu i år har jag sett jättemånga råttor. Jag vill att hyresvärden gör något så att de försvinner. Vi betalar så hög hyra här och de gör nästan ingenting. De måste se till att de försvinner och hålla rent vid soporna, säger Najiba Ayubi.

Undvik att kasta matrester

Hennes granne, Jihad Sade, berättar att råttorna kom ungefär för en vecka sedan efter ett grävarbete i parken intill. 

– Vi ser råttor nästan varje dag. Barnen blir rädda av det. Men det är bättre nu. Sedan de började jobba med det, säger han. 

För att få bukt med problemet har fastighetsägaren Victoria Park kontaktat Anticimex. De har satt ut fällor samt klippt ned buskar som råttorna brukar gömma sig i. 

– Vi märkte det själva från när VA-syd var och grävde i Vänskapsparken. Då kom de upp. Det var någon månad sedan, säger Per Ekelund, fastighetschef, Victoria park. 

Än är dock inte kampen mot råttorna på Ramels väg över. Så sent som igår såg skadedjursteknikern och gruppledaren Ola Severin en råtta i området. 

Han menar att kunskap är viktigast i kampen mot dem. Det är framför allt tre saker som är viktiga. 

– Kasta inte matrester på marken och tro att fåglarna tar det. Då kommer råttorna. Se över vegetationen där råttorna kan hålla till och framför allt sköt sophanteringen, säger Ola Severin.

”Finns mycket festivaler”

Råttinvasionen är inget enskilt fenomen på Ramels väg. Varje dag kommer det larm om råttor på olika ställen i Malmö. Enligt Ola Severin har antalet anmälningar om råttor ökat med 15 till 20 procent i jämförelse med förra året. 

– Det finns absolut fler råttor än invånare i Malmö. Det är jag säker på.

Ola Severin har jobbat med skadedjursbekämpning sedan 1989. Han menar att det just nu är ett stort problem med råttor i svenska storstäder. 

– Det beror på att vi matar fåglar, att vi vistas ute i parker. Och att det finns det mycket festivaler idag där det säljs allehanda sorters mat. Som inte alltid hamnar där det ska hamna. Utan blir mat till råttor. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Råttor

Anticimex

Malmö

Rosengård