Svampplockare hittade skelettdelar – kan vara försvunnen turnéledare

NYHETER

I söndags hittade en svampplockare vad som visade sig vara delar av ett mänskligt skelett.

Ett av spåren är att det kan vara kvarlevorna av Lelle Hildebrand, rockbandet Hammerfalls turnéledare, som försvann 1999.

– Han finns med på listan, så är det, säger förundersökningsledaren Anders Svensson.

1 av 2 | Foto: Privat
Försvunna turnéledaren Lelle Hildebrand.

Fyndet gjordes på ön Ivö i Kristianstads kommun i söndags kväll, vilket Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

En svampplockare slog larm om att man hittat skelettdelar i skogen.

Polisen bekräftar att skelettet är från en människa, vilket tros ha legat där under en längre tid. I anslutning till platsen fann polisen även delar av förmultnade kläder.

– Jag har sett bilderna och det är inte mycket kvar mer än skelett, säger Anders Svensson, förundersökningsledare och chef för Kristianstadpolisens sektion för grova brott, till Aftonbladet.

Att identifiera de mänskliga skelettdelarna kommer att ta lång tid, tror Anders Svensson.

– Det kommer göras på Rättsmedicinalverket i Lund. Då jämför man och matchar det man har hittat här mot registret över försvunna personer. Man får lägga ett pussel, säger förundersökningsledaren Anders Svensson.

Försvann från rockklubb 1999

Polisen bekräftar för Aftonbladet att det skulle kunna röra sig om skelettet efter Lelle Hildebrand, som försvann 1999 och dödförklarades 2006.

Polisen misstänker att han mördats. Utredningen är en av de största i Blekingepolisens historia, men fallet Lelle Hildebrand är ännu ouppklarat.

Lelle Hildebrand var turnéledare för det kända rockbandet Hammerfall, och försvann från bandets spelning på rockklubben Kartago i Sölvesborg den 25 januari 1999.

Turnéledaren Lelle Hildebrand, som normalt inte brukade lämna mitt under en spelning, sade till bandets trumtekniker att han skulle gå ut för ett ärende i en kvart, någon gång mellan 21.30 och 22.00.

Sedan kom han aldrig tillbaka.

Skarp knall hördes i hamnen

Lelle Hildebrand gick ut för att träffa en rockmanager som arrangerat Hammerfalls spelning två dagar tidigare, och åkte på en tur i hans bil.

En kvinna har uppgett att hon hört en skarp knall från hamnområdet utanför rockklubben vid 22-tiden samma kväll, vilket fick polisen att misstänka att Lelle Hildebrand skjutits av rockmanagern när de gått ut för att röka vid Sölvesborgs hamn, och att hans kropp sedan kastats i vattnet.

Rockmanagern var huvudmisstänkt i polisutredningen, men åklagaren lade ned förundersökningen mot honom i juni 2001, då brott inte kunde styrkas.

När beskedet kom hade managern börjat avtjäna ett fängelsestraff, efter att 2000 ha dömts till livstids fängelse för ett uppmärksammat trippelmord i Skåne.

År 2013 rapporterade flera medier att utredningen om Hildebrand togs upp igen av Blekingepolisens kalla fall-grupp. Satsningen på ”cold cases” sattes igång efter en rapport som Leif GW Persson skrev på uppdrag av Rikspolisstyrelsen.

Men fallet är fortfarande olöst.

Väska med 74.000 kronor hittades

Drygt en vecka efter försvinnandet 1999 hittades Lelle Hildebrands väska, innehållandes hans dator och 74.000 kronor, fastfrusen i isen vid sjön Immelns södra strand.

Sjön ligger precis norr om Ivösjön, som omger ön där skelettdelarna hittades i söndags. Polisen har tidigare genomsökt Ivösjön, efter tips om att Lelle Hildebrands kropp skulle ha dumpats där.

Nu finns Lelle Hildebrand med på listan över försvunna personer som är intressanta för polisen, när de gäller skelettdelarna på Ivö som hittats av en svampplockare.

Listan över försvunna personer var först på ett 100-tal namn, vilket man nu kokat ner till ett 20-tal intressanta personer.

– Han finns med på listan, så är det, säger förundersökningsledaren Anders Svensson.

Skulle du säga att Lelle Hildebrand är ett av de hetare spåren?

– Jag har ingen kommentar om det, för jag vill inte spekulera i det alls. Det är bättre att försöka inte försöka låsa fast sig för mycket, säger Anders Svensson, förundersökningsledare och chef på sektionen för grova brott på polisen i Kristianstad.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga till Lelle Hildebrand, som tagit del av uppgifterna men inte vill kommentera i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM