Tre unga män döms till fängelse för våldtäkt mot 16-åring

NYHETER

Kläderna slets av, någon tog stryptag och 16-åringen utsattes för upprepade våldtäkter trots att hon grät och flera gånger skrek ”stopp”, ”nej”, ”jag vill inte”.

Nu döms tre 19-åringar mot sitt nekande till fängelse i tre respektive två år och skadestånd. 

De tre unga männen har suttit häktade sedan den 19 april, misstänkta för den grova våldtäkten som ägde rum i en lägenhet i Stockholm på påskafton. Det hade varit fest och den 16-åriga flickan hade lagt sig för att sova kvar. Mitt i natten vaknade hon av viskningar i det mörka rummet och insåg att det var flera personer i sängen.

Plötsligt kände hon händer på sin kropp. Armar och ben låstes fast och kläderna slets av.

– En av killarna tog stryptag på mig med en eller två händer. Jag fick svårt att andas, berättar flickan i polisförhören.

Hon hade skrikit att hon inte var med på det hela, huttrat och gråtit av rädsla. Men övergreppen fortsatte.

– De måste ha förstått att jag inte ville ha sex. Det gjorde extremt ont, säger hon vidare.

Utan vare sig jacka eller skor lyckades hon fly från lägenheten via bakgården och messade sin pappa som hämtade henne.

”Han har legat och sovit”

De tre 19-åringarna har en annan version av natten och åtminstone en kommer att överklaga domen.

– Vi är klart missnöjda med domen, tingsrätten har landat helt fel i sin bevisvärdering, säger advokat Daniel Svensson, som har försvarat en av 19-åringarna som dömts till tre års fängelse.

– Han har legat och sovit, säger Daniel Svensson.

Den andre 19-åringen som också dömts för grov våldtäkt och hans försvarare, advokat Johan Ödlund, säger att de ännu inte läst igenom domen och diskuterat ett eventuellt överklagande.

– Domen går stick i stäv med min klients inställning. Jag har all anledning att tro att han är missnöjd, säger Johan Ödlund.

14 skador dokumenterade

Tingsrätten anser dock att 16-åringen lämnat en lång, klar och mycket trovärdig berättelse utan motsägelser. Uppgifter som även får stöd av den tekniska bevisningen. DNA från två av gärningsmännen har säkrats på kondomer i en soppåse samt på flickans kropp och trosor. I rättsintyget finns 14 skador dokumenterade, hudavskrapningar och en spricka i underlivet.

Utöver fängelsestraffet ska gärningsmännen betala 165 000 kronor i skadestånd.

Det är endast den tredje 19-åringen tingsrätten inte anser det tekniskt bevisat att han ska ha genomfört samlag eller andra sexuella handlingar varför han får det lägre fängelsestraffet, 2 år, för medhjälp och ringa narkotikabrott.

Saknar svenskt medborgarskap – men utvisas ej

Yrkandena om utvisning avslogs. Något målsägarbiträdet, advokat Elisabeth Massi Fritz anser helt felaktigt:

– Två av killarna saknar svenskt medborgarskap, jag anser inte att de ska få stanna kvar i Sverige då de begått en våldtäkt. Det är ett av de allvarligaste och kränkande brotten en person kan utsättas för och i det här målet handlar det om en grov våldtäkt.

I övrigt ser hon den fällande domen som en seger för rättvisan och en viktig upprättelse för hennes klient.

– Jag hoppas att alla utsatta inser att det enda rätta är att just polisanmäla, säger Elisabeth Massi Fritz och påpekar att det bara finns en ansvarig för en våldtäkt och det är förövaren.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Kristin Morén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm